Tako malo je potrebno

Gdje ste sada? Kako se osjećate? Niste zadovoljni vašim okruženjem? Vašim manifestacijama? Ili jeste? O čemu razmišljate? Na što ste fokusirani? Kako izgleda vaš dan, onako “iznutra”? Što sami sebi govorite?

Zanimljivo je kako toliko želimo “ono tamo”, biti na onom mjestu, imati ovo i ono, osjećati se tako i tako… Zanimljivo je i koliko malo je potrebno da se to desi. Malo. Da, malo. A ipak često biramo ostati tu gdje jesmo. Promatramo okolnosti. Kao da se nikad neće promijeniti. A ZNAMO da se konstantno mijenjaju. Biramo i dalje misliti to što mislimo. Ili se “potrudimo” malo preusmjeriti fokus pa biti izbirljiviji u vezi naših misli. Malo malo. Pa već tada se desi pomak. Ali eto, ubrzo zaboravljamo, pa se prepustimo tijeku misli koji već “pokupimo”, onako usput… Izbirljiviji smo oko toga što ćemo odjenuti, kakvu ćemo frizuru imati, kakvu hranu pojesti, nego oko toga što mislimo. Zar to nije zanimljivo? A upravo su misli ono najmoćnije što imamo. Ono što nam oblikuje sve ostalo u životu.

I kada saznamo za načine kako ih preusmjeriti, kako njima upravljati da rade za nas, i dalje nam je to “najteži” dio puta, iako znamo da je to sve što treba, samo to zapravo treba da bi ste stigli na “ono tamo”, tako željeno mjesto. Da li onda zaista znamo? Da li zaista znate da ukoliko čak i na 15-tak minuta sada namjerno fokusirate misli na željeno, ili ukoliko odaberete meditirati tih 15 minuta, pa se osloboditi svih misli, da li znate koliko će vam to koristi donijeti u životu? Da li znate da ako to nastavite raditi, recimo samo 30 dana, da bi vam se cijeli život mogao promijeniti? Da većina “problema”, tegoba koje vas sada muče će izblijediti, da ćete svijet gledati iz sasvim druge perspektive? Da li zaista znate? Pitajte se da li zaista znate. Jer ako znate, krenut ćete to raditi i ništa vas neće zaustaviti. Jer ako zaista znate, onda će to biti broj 1 na listi prioriteta. Neće biti dana kada “nemate vremena”. I sad se sjetih rečenice od Esther koju sam čula na krstarenju: “Nemate vremena ne meditirati.” Nemate vremena ovaj tako važan, najvažniji dio vašeg dana preskočiti. Nemate vremena. Ako stvarno znate koliko je to važno, ako znate da vašim mislima usmjeravate energiju, i tamo gdje je usmjeravate, to ćete i “oživjeti” u vašoj stvarnosti… onda nemate vremena ne meditirati. Onda nemate izgovor ne birati misli. Jer od toga sve ostalo kreće. Jer to je najvažnije. Koliko zaista znate? Pogledajte oko sebe. Što vidite? Toliko ste znali do sada. Koliko zaista znate, pokazat će sljedeći korak koji ćete napraviti. Što je sljedeće što ćete napraviti? Koliko vam je stalo da bude bolje? Koliko vam je stalo da idete naprijed? Koliko vam je stalo da se iznova otkrivate i iznova kreirate bolju verziju sebe? Sretniju verziju sebe? Uspješniju verziju sebe? Koliko vam je stalo? Koliko vam je važno?

Sve što vam treba već imate na raspolaganju. Nemamo svi iste resurse u rukama trenutno, ali svi imamo jednak IZVOR resursa. Svi. I nije bitno koje resurse imate u rukama sada, nego što s njima radite. Nije bitno što je sada tu, nego kako koristite to što imate. Nije bitno  kakve su vaše trenutne okolnosti, nego kakve su vam misli. Ono što mislite, to vam sutra dolazi u susret. Tako malo treba. A opet je mnogima upravo to, upravo to “malo” nepremostiva prepreka. Stojite pred vratima vašeg željenog života. Gledate oko sebe i brinete se, jer ono što vidite s ove strane vrata vam se ne sviđa. Strah vas je? Očajavate? A samo treba malo vrata otvoriti. Ili čak samo prozorčić… I to je dovoljno. Samo malo usmjeravanja misli može vam promijeniti sve. Koliko vam je zaista stalo? Kako ćete provesti sljedećih 15 minuta?

One thought on “Tako malo je potrebno

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.