Ne možete preskočiti prvi korak

Maloprije sam vidjela status jedne osobe na facebooku, koju sam upoznala na krstarenju. Kaže kako joj je pomoglo kad je “prigrlila” svoje trenutno (negativno) stanje… I to me sjetilo na nešto važno, nešto što sam i sama iskusila na početku promjene. Iako sam to možda djelmično spomenula u nekom od tekstova, nisam nikad naglasila niti istaknula a važno je.

Kada sam počela prije godinu dana slušati Abrahama, odmah sam počela i slušati njihovu vođenu meditaciju (meni osobno najdraža: “General wellbeing meditation”). U jednom trenutku kažu da sam sada upravo i točno tamo gdje sam i namjeravala biti (prije nego što sam došla u fizički svijet) i da je Izvor u meni zadovoljan. Meni je ova rečenica bila kao pilula, progutaš je i odmah si bolje. Shvatila sam koliko otpora otpuštam. Jer sam se bila prilično izgubila, fokusirajući se na sve i svašta, i činilo mi se da sam otišla “na krivu stranu”, promašila svoj put… (više o tome u tekstu: “Kako pronaći svoj put?“). Pisala sam i kako mi je tada fokus pomogao, zaista jest, i u prethodnom tekstu naglašavam važnost fokusa, jer sve je u tome gdje ćete fokusirati energiju (link na tekst: “Riječ koja mijenja sve“).

No, prvi korak promjene je uvijek prihvaćanje trenutnog stanja. Zašto? Zato što ako ne prihvaćate to gdje ste sada, imat ćete previše otpora u sebi koji će vas sprečavati upravo u onome što želite – a to je promjena. Kada se ne osjećate dobro, pa svim silama nastojite nešto promijeniti, “Ajde da promjenim fokus”, “Ajde da biram misao od koje ću se bolje osjećati” itd., osjećate li kako je teško? Teško je upravo zbog otpora koji imate prema trenutnoj situaciji. 

Možda najteže za shvatiti je da se sve dešava ovdje i sada. Ne možete ovdje i sada biti nezadovoljni trenutnom situacijom, i onda se grčevito truditi da nešto promijenite kako bi sutra bilo bolje. Sutra će biti opet ovdje i sada. I opet ćete se grčevito truditi, i biti nezadovoljni… Moguće je da vaša jaka želja i trud “pregaze” ili nadvladaju trenutni otpor, pa i bez osjećaja “mirenja” sa situacijom ipak uspijete svjedočiti promjenama u željenom smjeru, samo to je daleko teži put… Treba vam puno više energije, truda, i to nije put vašeg najmanjeg otpora…

Ono što je važno je ne pokušavati ovaj korak “teoretski” shvatiti, ili prihvatiti kao još jedno “pravilo”. Ovo je istina. Tu gdje ste sada (kako god se to vama trenutno činilo) zaista jest najbolje mjesto za vas, zaista Izvor u vama, koji vidi širu sliku, vidi sve što i vi i PUNO toga više, ZNA da ste na najboljem mjestu za vas, i da, upravo iz te točke, iz tog mjesta možete doći tamo gdje želite. Iako su vas možda potresli neki manji ili veći kontrasti, sjetite se što je kontrast zapravo. Rođenje želje. Amen. Kontrast nam služi da bismo kreirali želju. Sav taj kontrast oko vas je bio zapravo samo podloga, samo plodno tlo za rođenje i rast vaših želja. I kako to onda nije najbolje mjesto za vas? Osjetili ste malo negativnih emocija? Super. Znači vaš sveprisutni vodič radi. Funkcionira. Daje vam do znanja što dalje. Kamo da se usmjerite dalje. I sve je u redu. U savršenom redu. Kada shvatite da je upravo trenutno mjesto, uz sve čari kontrasta koje vam je možda donijelo, ustvari idealno, savršeno, najbolje mjesto odakle ste kreirali ono što želite živjeti, odakle su izrasli plodovi koji će vam stizati kasnije, onda znate da je upravo to mjesto najbolje mjesto za vas. Onda to nije samo pravilo, korak 1 prema promjeni. Onda je to tako. Jer jest tako 🙂

Koliko ima ljudi sa teškim sudbinama, strašnim životnim traumama koje su prošli (sjetite se samo Louise Hay, Oprah Winfrey… itd), no gdje su sada? Da nije bilo tih kontrasta, možda ne bi nikad bili tu gdje jesu. Ni jedan kontrast nije sam po sebi loš, ni jedna situacija nije loša, nego je najbolje mjesto za nas, odakle možemo ići dalje upravo prema onome što želimo. Vođeni smo cijelo vrijeme, i nikad nismo sami. I upravo u ovom trenutku ste na najboljem mjestu za vas, upravo tamo gdje ste iz “više perspektive” i htjeli doći.

3 thoughts on “Ne možete preskočiti prvi korak

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.