Usporedba s drugima

Koliko ste zadovoljni sa sobom? Koliko ste zadovoljni s time gdje se trenutno nalazite? Koliko ste zadovoljni s time kako izgledate, što radite, koliko zarađujete…? Koliko ste zadovoljni? A sad vas pitam: Zašto? Zašto ste upravo toliko zadovoljni, a ne potpuno zadovoljni? (Ako postoji neki čitatelj koji je već sada potpuno zadovoljan, i ne bi ništa mijenjao, onda ovo nije tekst za njega).

Jako često, prečesto naš izvor nezadovoljstva je usporedba s drugim ljudima. Gledaš njega kako živi, čini ti se sve mu ide super, vidi koliko je postigao, pa lijepu obitelj ima, pa super se slažu, pa dobar posao, pa auto, pa kuća, pa zimovanja, pa ljetovanja, pa, pa… Pa gledaš nju, kako super izgleda, i još ima odličnu karijeru, i uvijek je vesela, i u sretnoj je vezi, i super se zabavlja… I onda gledaš sebe. Ovo ne valja, ovo isto, ovo isto… I ne shvaćajući da si upravo ti, da TI, nekome ono što su tebi ove osobe s kojima se uspoređuješ. Ne shvaćajući da istovremeno dok si ti nezadovoljan s onim gdje jesi, ima ljudi koji gledaju upravo tebe, i misle: “Blago njemu/njoj”.

Koliko sam se ja puta tako uspoređivala, uglavnom nesvjesno. I uvijek je to bilo na način “Trebaš bolje, trebaš više… Nisi dovoljno, ne radiš dovoljno, ne izgledaš dovoljno, nisi još, moraš više, moraš bolje…” Velika stvar je to osvijestiti. Ono kad ti prvi put klikne da si okej. Baš sada i ovdje. Ja sam si baš okej. Točno kakva trebam biti. Točno gdje trebam biti. Sve je okej! Tek kad ti to klikne, i kad se u tren istope svi oni otpori koje nosiš sa sobom, tada shvatiš koliko si se zapravo uspoređivao. Koliko se NISI volio. Koliko si se fokusirao na ono što nemaš, što nije dobro, što ne radiš dobro, i putem zaboravio na sebe. Zaboravio tko si. I gdje ideš. Zaboravio živjeti u trenutku. Zaboravio živjeti.

Kad vam to klikne, jednom, (i samo jednom je dovoljno, jer kasnije ćete se uvijek moći sjetiti toga), znat ćete da ste već sada POTPUNO VRIJEDNI, da već sada nema ni jednog razloga da ne budete zadovoljni sa sobom, da ste već sada najbolja verzija sebe. Kako, pitate se? Vidi ovo, vidi kako izgledam, pogledaj gdje živim, vidi mi stanje na računu… Identificirate se s vašim okolnostima. Identificirate se s trenutnom realnošću. A nema ništa promjenjivije od toga! I vrijeme se sporije mijenja nego vaša realnost. Svaki tren je svjež i potpuno novi! A vi birate što ćete s njim.

Vi ste već sada potpuno vrijedni. Vrijedniji od toga ne možete biti! I potpuno savršeni. Ne trebate ništa učiniti da biste nešto “popravili” kod sebe, jer već jeste savršeni. I jedini razlog zašto se sada ne osjećate upravo tako, jedino što vas drži dalje od vašeg potpunog zadovoljstva samim sobom jest to što ne dopuštate sebi osvijestiti vašu vrijednost. Da, ona već postoji, vi ste zatvorili oči i ne vidite je. I ako samo na tren, samo na jedan trenutak probate to osvijestiti, probate OSJETITI tko ste zaista, koliko ste vrijedni i moćni, koliko ste voljeni, shvatit ćete da nema potrebe za usporedbom. Jer i oni oko vas su jednako vrijedni. SVI. Ni više, ni manje od vas. Svi smo jednako vrijedni. Razlikujemo se samo po tome koliko smo svjesni vlastite vrijednosti. Ali je ona u svakom trenutku neupitna!

Da li možete sada, bez obzira na to gdje se nalazite, sami sebi reći: ” Ja sam okej.”? Da li možete reći: “Sve je u redu.”? Da li možete to reći sami sebi? Ako ne možete, pitajte se zašto? Pitajte se kada ste to zaboravili tko ste zaista? Pitajte se da li je došlo vrijeme da se sjetite?

One thought on “Usporedba s drugima

  1. Ivana - Orbis Marketing says:

    Jako lijepo i točno rečeno 🙂 Nikada se ne smijemo uspoređivati s drugima. Nema koristi, a i nikada ne znaš kakav život ima neka osoba ispod svog savršenog osmjeha. Trebamo uzimati samo sebe kao mjerilo i biti zadovoljni onim što imamo. Sreća je stvar načina gledanja na život.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.