Sebičan si

Jedna od riječi koja se često čuje u razgovorima je sebičnost. Ovaj je sebičan, onaj je sebičan… Prošla tema je bila o kritiziranju, a upravo kada ljudi kritiziraju nekoga, često znaju reći kako je “sebičan”. I uvijek ima isto značenje. Ta osoba nije napravila nešto što vi mislite da je trebala, ili je napravila nešto što mislite da nije trebala, jer to nije u redu prema nekom drugom, a najčešće vama. I vašim mjerilima. Baš kako sam i spomenula u tekstu o kritikama (link: Kritiziraju te?), onaj tko kritizira drugoga, zapravo uvijek govori o sebi. Kad netko kaže za onog drugog da je sebičan, što govori o sebi? Ti živiš onako kako ti želiš i radiš ono što tebi odgovara, umjesto da radiš ono što MENI odgovara. Hm! Poznato? Ima i onih koji pokušavaju udovoljiti željama drugih. Još nikad nisam čula za nekoga tko je u tome trajno uspio. I još uz to i sam bio sretan.

Ima ona poznata izreka: “Sto ljudi, sto ćudi.”, ili koliko ljudi, toliko svjetova! Svatko od nas ima vlastitu ideju kako da živi svoj život. A često imamo i ideju kako bi drugi trebali živjeti njihov život. Zašto? I kada nam je ustvari onaj drugi sebičan? Kada se ne ponaša u skladu s našim očekivanjima. A koliko se mi često ponašamo u skladu s tuđim očekivanjima? Ovo je izvor svih razočaranja u međuljudskim odnosima, vezama pogotovo. Uvjetujemo drugima kako da se ponašaju. I drugi nama. A toliko smo različiti, toliko je život raznolik, toliko kompleksni odnosi, da je skoro pa čudo da uopće funkcioniraju, u tom moru uvjetovanja i očekivanja.

Često jedan od prvih izazova onih koji krenu raditi na sebi, pa se počnu mijenjati bude upravo to. Njihovo okruženje ih optuži za sebičnost. A zapravo oni su preuzeli odgovornost za sebe. I skinuli sa sebe odgovornost za druge. Da, ja sam odgovorna za moju sreću. I ti si odgovoran za tvoju sreću. Lakše bi bilo da se drugi ponašaju kako nama odgovara, pa bismo bili sretni, jel tako? No, ono što time radimo je da zapravo stavljamo svoju sreću u ruke drugih ljudi. Ako se ponašaš tako i tako, onda sam sretna, ako ne, nisam! I tako krenete raditi na sebi, pa ovo shvatite, pa počnete biti sretni, jer ste sretni. Jer ste tako odlučili. Jer ste shvatili da je sreća zapravo stvar odluke. Pa više ne očekujete od drugih a, b i c ponašanje. Ali isto tako se ne zamarate s time što drugi od vas očekuju. Vi slijedite svoj put radosti. Što se onda dogodi? Ima onih koji bi rado da ste ostali isti, jer žele da se ponašate “kao prije”. Sad vi nećete to i to, pa ste sebični.

Jesam li sebična ako ne želim otići na neko druženje koje mi ne odgovara? Jesam li sebična ako odbijem popiti kavu s nekim s kim ne želim popiti kavu? Da li je zaista manje sebično otići na tu kavu, “glumiti”, uz to ne biti nabolje volje, jer radiš nešto što ne želiš i što ti se ne da, i naravno tako utječeš na sebe ali i ljude oko sebe, svojom nižom vibracijom…? Da li je to manje sebično? Kada usporedim svoje trenutke kada sam “down” i “high fly”, jasno mi je da nikome ne pomažem kad sam “down”. Ni sebi, ni drugima. S niske vibracije ne možemo privući ništa lijepo. A kad sam na visokoj vibraciji, onda mogu pomoći drugima, ne tako što ću im udovoljavati, nego jednostavno se nađu na putu oni na koje utječeš pozitivno, a da ti možda i ne učiniš ništa posebno. Jednostavno ih “zaraziš” pozitivnom energijom, i već im je bolje. O tome se radi. Uvijek se o tome radi. Ne trebaju nam uvjeti. Možemo biti sretni. Sada i ovdje. Ja mogu, ti možeš, svatko može. I kad to znamo, kad to zaista znamo, onda znamo i da nitko ne treba mijenjati ponašanje prema nama da bismo bili sretni. A znamo i da mi ne trebamo mijenjati ponašanje prema nekom drugom da bi oni bili sretni.

Jeste li danas sretni? Jeste li odlučili biti sretni? Ili ste odlučili svoju sreću staviti u ruke nekom drugom? Probajte bar na jedan dan biti sretni bezuvjetno. Promatrajte sebe. Promatrajte kome dajete sreću u ruke. I kada. I zašto. A onda je uzmite nazad. U svoje ruke. Odlučite danas biti sretni, be obzira na sve. Možda vam se i svidi.

One thought on “Sebičan si

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.