Kako promijeniti uvjerenja?

Jedno od najtežih pitanja kod rada na sebi meni je bilo kako promijeniti uvjerenja. Tu sve počinje. I sve završava. Zašto? Zato što ne možete doživjeti nešto, ako vam to vaše uvjerenje ne dopušta. Baš tijekom rada na sebi sam primijetila koliko sam sve svjesnija nečega što sam i davno prije znala. A to je da svijet vidimo svojim očima. Da je sve do naše percepcije. Davno sam ja to negdje pročitala. Davno sam čak u to i povjerovala. Ima smisla. Ali tek sam nakon nekog vremena primijetila da sve više, jače i dublje osjećam ovu istinu. Moj svijet je moja percepcija. Moje tumačenje. Moja interpretacija. Ništa nije fiksirano, konstantno ni trajno… Svemu što nas okružuje mi smo dali značenje. Mi konstantno iznova dajemo značenje. Zašto je ovo bitno kada pričamo o uvjerenjima? Zato što su upravo naša uvjerenja naši “filteri” realnosti. Prema našim uvjerenjima interpretiramo svijet oko sebe. I sama promjena uvjerenja promijenit će naš svijet. I sada ono ključno: Promjenom uvjerenja pormijenit će se naše okolnosti, ne zato što se “izvana” nešto promijenilo, nego jer smo mi drugačiji. Jer mi doživljavamo svijet drugačije. Svijet je uvijek isti. Čitala sam u nekim knjigama kako već sve zapravo postoji. Sve, sve, sve. Samo je do nas što dopuštamo u svoje iskustvo, što prizivamo sebi. A tu veliku ulogu imaju uvjerenja.

Na početku sam se dosta “mučila” s tom temom. Često sam čitajući brojne knjige naišla na objašnjenje uvjerenja kao nečega što je podsvjesno, nesvjesno, što ne možemo riješiti u našem “svjesnom” stanju. Pa nam trebaju razne metode, načini da bismo promijenili to nešto što nam ne služi. Tu su hipnoze i još puno raznih drugih načina… Jednom sam i sama htjela promijeniti uvjerenje, koristeći jednu metodu, koja polazi od toga da su uvjerenja na našoj nesvjesnoj razini. Nije mi pomogla. Moguće da ima onih kojima pomaže, i svakako sam uvijek za to da svatko slijedi svoj osjećaj, i da sluša sebe, baš kako sam i napisala u prethodnom tekstu (Slušaj sebe). No, ovdje želim podijeliti svoje iskustvo.

Kao prvo, pretpostavka da je nešto nesvjesno i da ima utjecaj (i to veliki) na mene nije dobro rezonirala sa mnom. Zapravo, svaki put pri samoj pomisli na to osjećala sam se loše. Što to znači? Meni samo jedno. Da tu nešto ne štima. I naravno da ne štima. Jer ako POVJERUJEMO u to da postoji nešto izvan naše svijesti (a time i izvan naše kontrole), i da to utječe na nas, kako se osjećamo? Bespomoćno. A taj osjećaj je jedna od najnižih vibracija. Najudaljenija od nas samih. Mi smo kreatori naše realnosti, sada to već i mnogi fakulteti uče (neki dan sam gledala predavanje sa jednog poznatog američkog fakulteta koji baš priča o tome kako smo kreatori!). I kako onda možemo biti bespomoćni? Nikako. Jedino tako što ćemo sami povjerovati u to. Pa onda to i kreirati. Evo zašto meni ta metoda promjene podsvjesnih uvjerenja nije pomogla. Jer ne vjerujem da postoji nešto izvan moje kontrole. Ne rezonira sa mnom.

No, da li postoje uvjerenja kojih nismo svjesni? Apsolutno da! I kako onda ne postoji nešto izvan naše kontrole, pitate se? Nisam svjestan uvjerenja koja mi kreiraju život, što znači da to nije pod mojom kontrolom, zar ne? Ne. Jedini trenutak kada vaše uvjerenje ima utjecaj na vas je kada je ono “aktivno”. A aktivno je kada se pojavi u vašim mislima. A kada se pojavi u vašim mislima, onda to više nije nesvjesno. No, zašto ipak mnogi ne skuže koja to sve uvjerenja imaju koja ih ograničavaju i oblikuju im živote? Zato što velik dio života žive nesvjesno. E, ovo je meni bio veliki “klik”. Baš veliki.

Kada sam postigla i zadržala visoku vibraciju, prvo što se desilo je da su mi počele stizati manifestacije k’o lude. Jedna me toliko oborila s nogu, da sam doslovce bila preplavljena. Ono, ostvari ti se nešto što samo sanjati možeš. Wow! Presretna! A onda je došlo još veće iznenađenje. Počele su mi dolaziti misli, vezano baš uz tu nevjerojatno fenomenalnu manifestaciju. Meni možda i najvažniju od svega do tada. I ja sad promatram te misli. Ajmeeee! Pa to je strašno. Sve neka negativa. Šta ako ovo, šta ako ono…? Sumnje, nevjerice, stotinu razloga i objašnjenja zašto to nije dobro. Zašto to ne može biti. Itd. Tek tada sam prvi put osvijestila koliko jaka uvjerenja imam vezano za tu temu. Do tog trenutka cijeli moj život mislila sam da je to jednostavno tako. Stvar sreće. Životne sudbine. Što god. Nisam bila svjesna da ja to kreiram. Jer nisam bila svjesna svojih misli. Nisam. Tada sam ih postala svjesna.

E, kako ih se sad riješiti, da zadržim tu predivnu manifestaciju? Radila sam sve i svašta ne bi li ostala na visokoj vibraciji, i stvarno dobar dio vremena sam i uspijevala, no ono što sam primijetila je da čim dođu ponovno negativne misli, uz njih dolazi i toliko jaka emocija, da mi je jasno koliko je to uvjerenje jako. Bilo mi je nemoguće cijelo vrijeme biti na visokoj vibraciji, kao što je i svima, i čim sam bila malo “niže”, isplivaju te misli i povuku me. I kako sad? Nakon nekog vremena uspjela sam “demanifestirati” tu svoju veliku želju. Jednostavno je nestala iz moje realnosti. A ja sam ostala sa jednom velikom spoznajom. Što je to što trebam riješiti da bih ne samo privukla, nego i zadržala ono što želim. A za to je potrebno stabilizirati vibraciju. Ne možete biti “gore-dolje” stalno i živjeti kako želite. Potrebna vam je stabilnost. Ne u smislu da ne padate na niže vibracije, ne u smislu da ne osjećate negativne emocije – jer to je nemoguće, toga će uvijek biti, barem dok smo tu u ovoj formi… Nego, da te varijacije neće biti tako velike. Drugim riječima, da nećete pasti i zadržati se toliko dugo na niskoj vibraciji da postanete depresivni. I to je najveća čar ovog putovanja. Ovog rada na sebi. Barem za mene. Kada tvoja dominantna vibracija postane visoka, a to znači i da se najveći dio vremena osjećaš dobro, čim se počneš osjećati imalo lošije od dobro, JAKO to osjetiš. Toliko ti to nevjerojatno smeta da te sve u tebi “tjera” da nađeš način da se vratiš. Da ti ponovno bude bolje. Jer navikneš da si dobro. I da se osjećaš super. I to je onda ono što te vrati. Ne stigneš pasti u očaj, nego eventualno u frustraciju, možda ljutnju, ali ne možeš izdržati tamo dugo, pa se vraćaš. I ono najbolje od svega, cijelo vrijeme ti SVJESNO promatraš što ti se događa.

Ovo je po meni najbolji način rješavanja uvjerenja. Tako ga tumači i Ether Hicks. I na krstarenju, gdje sam imala priliku upoznati mnoge iscjelitelje, psihologe, hipnoterapeute i sl., svi s kojima sam pričala o ovoj temi složili su se sa mnom da je ovo najbolji način. Njima. I meni. Ne mora biti vama. Ponavljam, uvijek slušajte sebe. Zašto je meni najbolji, nakon svega što sam prošla? Zato što je najmanje invazivan od svega ostalog. Zato što mi je logično i potpuno rezonira sa mnom da je ovo putovanje zvano život zapravo putovanje svijesti. Osvještavanja. Da se tu sve rješava. A ne nekim instant rješenjima izvana. Netko nam može izvana pomoći i riješiti nam nešto. To uvjerenje. No život će nam pokazati da ih imamo još mnoštvo. I što onda? Svaki put ćemo trebati tog nekog da nam riješi još i ovo, i ovo…? Ne. Rješenje je u nama. I kada sam postala svjesnija misli, tada sam postala i svjesnija uvjerenja. Jer ih “ulovim” kada se iskradu u moju svijest. A onda ih promatram. I to je prvi i najvažniji korak promjene uvjerenja.

Ne možeš promijeniti nešto čega nisi svjestan. I ako nam je nit vodilja radost, ako ciljano biramo bolji osjećaj, osvjestit ćemo i ta uvjerenja. Baš kao što sam spomenula u onom tekstu gdje opisujem iskustva s krstarenja (Krstarenje s Esther (Abraham) Hicks), kada sam jedno jutro ustala i odlučila da mi svaki moj izbor bude onaj koji donosi najveću radost u tom trenutku, uvjerenja su počela isplivavati. Jer mi često ne biramo svjesno. Često ne biramo što je najbolje za nas. Često ne biramo radost. Biramo navikom. Biramo nesvjesno. I tako živimo život koji je oblikovan našim nesvjesnim uvjerenjima. Ali možete ih osvijestiti. Možete odlučiti. Birajte radost. Zato vas ovom stranicom pozivam da mi se pridružite u radosti, jer tu leže svi odgovori… 🙂

4 thoughts on “Kako promijeniti uvjerenja?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.