Jel ovo stvarno?

Sinoć kad sam došla doma dočekala me poruka jedne osobe koja prati blog: “Jel ovo stvarno?” Nasmijala sam se jer je i meni to pitanje na početku često prolazilo kroz glavu. Kopala sam po knjigama, videima, tražila odgovore, dok nisu stvari sjele na mjesto i dok nisam skužila. Jeste se vi ovo kad pitali? Ja obožavam kad se netko javi i iskreno postavi pitanje kao što je ovo. Baš zato što sam i sama uvijek bila takva. Ima toliko priča, teorija, svega, danas dostupnije nego ikad… Ali u što vjerovati? Kako znati da je to STVARNO tako? Kako znaš što je stvarno istina? Kako znaš? Ako ste se pitali ovakva pitanja, vjerujem da ste na pravom putu. Jer vjerujete sebi. Jer želite shvatiti. Jer ćete tražeći doći do odgovora. Jer ćete početi raditi ono što VAMA odgovara i što VAMA donosi promjenu. Jer slušate sebe. Jer ne slijedite slijepo nikoga. Jer ne radite metode jer vam je netko rekao da su super i stoposto daju rezultate, nego isprobavate, testirate, osluškujete, pitate se… Duboko vjerujem da je taj put onaj koji će vas najbrže odvesti do promjene. Zašto? Jer vas jedino iskrenost prema sebi dugoročno može dovesti tamo gdje želite. Jer jedino iskrenošću prema sebi možete i postići stvarni rezultat. I, ono možda i najbitnije – jer ste već sada svjesni vaše moći! Kako, zašto? Samo onaj tko je svjestan vlastite moći sluša sebe, a ne druge! Samo onaj tko to u sebi zna (manje ili više svjesno) neće se povoditi slijepo za ničim jer ZNA da bilo kakav odgovor, bilo kakva “teorija” na kraju MORA rezonirati s njim, da bi njemu imala smisla.

A sad se vraćam na pitanje s početka teksta. Jel ovo stvarno? Jel zaista točno da je sve do vibracije? Da. Jest. E, sad… Ja sam nekad prije tražila odgovore po svuda. Negdje ćete naći da su to gluposti, negdje potvrdu da je to upravo tako. Pitanje je s čim vi rezonirate. Što vama ima smisla? Nisam se, naravno, zaustavila na tuđim riječima i objašnjavanjima, nego sam odmah krenula u primjenu. Odmah! Ono što se desilo ubrzo, i što se vjerujem mnogima desilo, vidiš puno pozitivnih promjena u svom okruženju. Svašta nešta lijepo. Manifestacije. Tako popularna riječ. Ali onda su došli i kontrasti. Novi izazovi. Pitanja. Pa sam bila super par dana, pa “pala”. Pa se dizala. Pa osvještavala trenutak. Misli. Emocije. Pa ih svjesno usmjeravala. Sve češće, sve duže, sve više. Pa vidjela razliku. Pa opet neko sr… Pa ja opet “down”… I tako sam putem shvaćala.

Onog trenutka kada sam postala SVJESNIJA vlastite vibracije, znala sam da je sve ovo istina. Sto posto 🙂 I sad kad gledam ljude, kad pitaju, kad se pitaju, i one koji odbacuju zakon privlačenja, znam zašto to rade. Znam zašto ne vjeruju. Svi oni koji se pitaju, koji sumnjaju zapravo imaju isti izazov. Nisu svjesni vlastite vibracije. Samo to. Samo to. Iz svog iskustva mogu reći da uopće nije lako skužiti vibraciju. Nije lako osjetiti. Da, najlakši način je slušati vlastite emocije, ali treba tu vremena, spoznaje… Nije samo tako. Što postajete svjesniji, što budete više i češće promatrali vlastite misli postajat će vam jasnije. Iznenadit ćete se što sve mislite tijekom dana!

Znate li koliko vam misli dnevno prolazi glavom? Osoba u prosjeku ima gotovo 50 misli u minuti! Što znači oko 50.000 misli dnevno! Pedeset tisuća! No većina tih misli je slična ili ista kao i one koje ste mislili prethodnog dana. Zašto? Zakon privlačenja. Ono na što si fokusiran ti dolazi sve više. I više. Sve više istih misli. I ponavljaš ih. I ponavljaš. Dok ti toliko ne postanu “normalne”, da jednostavno postanu “stanari” tvoje kuće, tvog uma, a onda ti jedino takva realnost postaje “normalna”, jer jedino takva realnost je nešto s čim se možeš poistovjetiti, u što možeš povjerovati. Da, uvjerenje nije ništa drugo nego misao koju ste ponavljali puno puta. Evo zašto! Uselili ste stanare u vaš um i sve što vidite, vidite u skladu s njima. Od beskonačnog prostranstva opcija, ideja, teorija, vi uz pomoć tih “stanara” filtrirate samo ono što je u skladu s njima.

Koliko ste svjesni tih misli? Koliko ste danas vaših misli osvijestili? Ako ih u minuti imate skoro 50, koliko ste ih onda svjesni? Ako ste na 50 dnevno, već je i to woow! Kada sam počela sve više primjećivati misli, skužila sam nešto nevjerojatno. Da mi svakodnevno hrpica nekih “malih”, na prvu onako beznačajnih i bezazlenih misli prolazi glavom. Koje mi uopće ne služe! Ni najmanje. Uloviš se da razmišljaš o nekim sitnicama, glupostima, koje ti uopće ne predstavljaju nešto važno (pa je zato valjda i najteže to osvijestiti, jer ti je nebitno), ali upravo te misli te fokusiraju na neželjeno. Upravo tim mislima stvaraš svoje dominantno vibracijsko okruženje. Probajte ih malo samo osvijestiti, samo malo promatrati. “Ajme, opet kiša danas, bit će kaos u prometu. Što da odjenem? Najgore mi je kad je ovakvo vrijeme. Baš mi ide na živce ova bljuzga. I još moram na onaj sastanak. Ajmeee… E, da! Evo me, svjesna! Trebam biti pozitivna. Misliti pozitivno, a ne ovo što ja mislim. Okej, nebitno kakvo je vrijeme, meni će dan biti super! Obući ću onu najdražu haljinu, u njoj se uvijek odlično osjećam, bit će to jedan predivan dan! Vidi kako mi kosa super stoji! Hm, pa baš i ne… Imam i podočnjake. E, tko mi je kriv, trebala sam ranije leći. Ne, ne! Vidiš, opet si odlutala. Pooooozitivno, ne toooo! Okej, ajmo nazad. Dobro izgledam, zdrava sam, dobro se osjećam. Sjedam u auto. Vidi kako se ovaj luđak parkirao, sad ja ne mogu normalno izaći van! I još je sklisko. Baš mi to treba kad ionako kasnim. Neee, evo opet. Vrati se na pozitivno. Okej, super, zahvalna sam jer imam auto. Vidi one ljude koji sad pješače i smrzavaju se. Evo ga opet crveno na semaforu! Pa zar svako mora biti crveno, baš sad kad žurim? I ovi nabrijani vozači što se stalno ubacuju, pa što oni misle? Joj, jučer mi je koma bio onaj film. Ne znam zašto sam ga uopće gledala kad me nije ni zanimao. Glupe su mi te neke drame… Ma joj, pa zašto sad mislim o tome? Pozitivno, fokus! Okej, okej…”

Što ih više budete osvještavali, shvatit ćete da nije do “velikih stvari”, nije do vaših misli o ljubavi, novcu, ovome, onome, već o hrpi takvih “sitnica” na koje ne obraćate pažnju, a upravo takve sitnice vam većinom prolaze glavom i upravo one kreiraju vašu dominantnu vibraciju! O tome se radi. Zato je ključ u osvještavanju. To je broj jedan. Ne možete imati dugoročne pomake u željenom smjeru bez osvještavanja. Ne možete samo “nalijepiti” osmijeh kad ste tužni i to je kao rješenje. Možda će vam ponekad promjena izraza lica pomoći da se usmjerite prema nečem drugom i osjećate bolje, no kao što se vidi iz ovog “monologa”, borba s mislima i pokušaj forsiranja pozitivnih misli na ovaj način i nije baš najbolja ideja. Zašto? Ono protiv čega se borite raste. Kao prvo. Čak i ako pokušavate “ubaciti” neku pozitivu usred ovakvog monologa, nećete se osjećati puno bolje, možda čak neće biti nikakvog pomaka… Osvijestiti i prihvatiti – to je prvi korak! Tko nije čitao, svakako preporučujem tekst Svjesno nesvjestan, gdje više pišem o ovoj temi.

Tek kad budete svjesniji svojih misli, tek kad budete svjesniji svojih emocija, tada ćete biti i svjesniji svoje vibracije. A tada ćete i znati zašto vas trenutno okružuje to što vas okružuje. I zašto vam dolazi u susret to što vam dolazi ususret. A tada ćete moći to i mijenjati. I svjedočiti drugačijim okolnostima. Tada ćete znati da je stvarno. Da, stvarno je. Hvala na pitanju 🙂

10 thoughts on “Jel ovo stvarno?

 1. Marija Prijovic says:

  Zeno, obozavam te…
  Toliko cu ti ovaj put reci… a imam nameru da ti napisem pozamasan tekst, kako je to kod mene pocelo..hvala ti na svemu sto pises..bas mi znaci…evo jeza me obuzima…divnoca..
  Grlim i ljubim jako…

 2. Sanja says:

  Izvrstan osvrt! Potpuni pogodak je ici u detalje i naglasiti da je potrebno istinski rezonirati sa tehnikom i slusati sebe. I sama.sam postigla potpuno povjerenje samo prema Abrahamovim ucenjima..i drago mi je da sad mogu reci da drugo vise ni ne trebam. Ali vjezbanje samog sebe uz sve spoznato…do cilja….jos traje 🙂

   • Istrajna says:

    Kako fantasticno pitanje! Kad se dostigne cilj: da ocistimo kuchinu i pauchinu sa direktne veze/linije sa svjescu, onda nema vise ciljeva, vec samo Bivstvovanje! Nadam se samo da cemo otkrivati vremenom tehnike, koje ce nas koracic po koracic vodi…

 3. Nina says:

  jednostavno obozavam tvoje tekstove. znao je Abraham da ti treba pokloniti blok i olovku. stvarno imas smisla. bit ce tu knjiga i knjiga… 😘

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.