Davanje je primanje

Većina vas je već dosta čula (proučila, pročitala) o zakonu privlačenja. Većina zna osnovne principe. Što šalješ, to ti se vraća, jel tako? Isto privlači isto? Mene ova priča baš fascinira. S jedne strane djeluje skoro banalno jednostavno, s druge ni najmanje. S koje? 🙂 Iako su osnovna pravila igre jednostavna, njihova primjena je nešto sasvim drugo. Meni je trebalo na početku da skužim. I ubrzo sam povezala ovu priču sa osvještavanjem. Jer ne ide jedno bez drugoga.

Koliko ima onih da pričaju o ovome, a ne razumiju? Misle da znaju, a ne znaju… I ja sam na početku pomislila da znam sve, kad sam shvatila osnovne principe. Ali tek je praksa pokazala koliko zapravo znam. Tek mi je realnost lijepo dala do znanja koliko zapravo znam. A tek onda, tek kada sam tu povratnu informaciju iz svoje vlastite realnosti prihvatila i preuzela za nju odgovornost, stvari su se počele mijenjati. A ja sam osvijestila razliku između “mislim da znam” i “znam”.

Koja je to razlika? Misliš da znaš kada ti se čini da si onako “pohvatao” sve. Usvojio gradivo. Misliš da znaš kada ti se u glavi čini jasno. A znaš kada to i živiš. Znaš onoliko koliko živiš. I to je sve.

Koliko mislite da znate? Kako su se posložile u glavi kockice o ovoj priči? Sve sjelo? Savršeno? Sve jasno? Sve kužite? A sad pogledajte malo oko sebe, u vašu realnost. Koliko zaista znate? To je onaj “catch”, to je kvakica gdje mnogi zaglave. Misliš da je banalno, a nije. Misliš da znaš, a ne znaš.

I zašto ovaj uvod ispod ovog naslova? Zato što se meni čini najjednostavnije pojasniti ovaj zakon na davanju i primanju.

Ono što šalješ “van”, šalješ samom sebi!

Ako bi se zakon privlačenja mogao svesti na jednu jednostavnu rečenicu, onda je to za mene ova prethodna. Ne šalješ ti ništa nekom drugom. Ni te misli, ni te riječi, ni te emocije. Ni te darove. Ni te usluge. Ništa. Sve si to poslao sebi. Sve što ti je stiglo, stiglo ti je od tebe. Eto, to je najjednostavnije objašnjenje zakona privlačenja.

Davanje je JEDNAKO primanju. Znanje je jednako primjeni. Želiš primiti? Jesi dao? Želiš znati? Da li primjenjuješ? Jel može jednostavnije? 

No, kako ja ne volim mudrosti bez pokrića, dat ću vam jedan primjer. Znate iz mojih prijašnjih tekstova da je najveći utjecaj na mene ostavila Esther Hicks. Doslovno mi se život promijenio onog trenutka kada sam prvi puta kliknula na njen video. Slušala sam je satima, danima. Nikad mi ništa nije toliko pomoglo kao ona. Neopisiva je zahvalnost koju osjećam prema toj ženi. Neopisiva i beskonačna. I svaki dan raste sve više.

Zašto ovo (opet) spominjem? Nakon što sam toliko njenih videa poslušala (besplatno, na youtube), imala sam ogromnu želju da je vidim uživo. Iz samo jednog razloga. Da tako pokažem zahvalnost. Da tako dam do znanja toj ženi koliko je cijenim. Da joj tako (bar malo) VRATIM to što mi je dala. Ne da mi se taj cruise činio kao nešto što bi bilo fer prema njoj, nego nije bilo sile koja me mogla zaustaviti da ne odem, jer je to najmanje što mogu učiniti.

Pisala sam već kako u trenutku kad sam htjela na cruise nisam imala posao. Sama, u podstanarskom stanu. S nešto ušteđevine. Govorim prijateljici, ajmo na Aljasku (jer je tamo bio sljedeći cruise). Ona onako malo oklijevala, ipak bi nešto bliže, toplije. A ja UVJERENA da ću ja nju vidjeti, pa što bude. I taj dan dođem doma i vidim objavu da dolazi na Mediteran, da će tu biti krstarenje. Eto manifestacije. Istog dana! Odmah rezervirala. Bez razmišljanja. I sve to samo da pokažem zahvalnost. Da vratim barem malo od onoga što sam primila. U tom trenu nisam mogla pojmiti da mogu dobiti više od onoga što sam već dobila. A zapravo sam dobila još puno više! Neopisivo više.

Tek sam s tim putovanjem toliko promijenila život da je to nevjerojatno! I tek sam tada shvatila u svoj svojoj punini ovu rečenicu. Davanje je primanje. Došla sam preplavljena zahvalnošću, a vratila se s puno više. Nisu svi koji su bili na cruiseu toliko “profitirali” (pod ovim mislim da nisu toliko vibracijski “odskočili”). Zašto? Došli su s različitim očekivanjima, različitim namjerama.

Da je meni netko rekao: “Dođi na cruise, jer to će ti puno pomoći.”, možda bih i došla, ali s očekivanjem da primim. Ono, okej, platit ću taj put, izdvojiti svoje vrijeme, ali očekujem za to nešto zauzvrat. I sigurna sam da bih i tada primila. Ali ni blizu ovoliko! Zašto?

Uvijek kad dajete s ciljem primanja, vaša vibracija nije “čista”. U cijeloj toj priči davanja, vi zbog fokusa na ono što želite dobiti zauzvrat vibrirate i nedostatkom. I naravno da tada ne možete primiti onoliko koliko može primiti netko tko samo daje. Bez očekivanja. To je ta čista vibracija.

Gledam ljude koji dijele knjige besplatno na internetu. Zašto kupiti kad imaš pdf, jel tako? Meni nije tako. Nemam osude prema nikome, naprotiv, no želim pojasniti vibraciju davanja i primanja. Ako nekoga toliko cijeniš, pa okej možeš pročitati tu knjigu besplatno na netu, ali ako ti je već pomogao, zar ti ne dođe da odmah kupiš tu knjigu da se tako barem malo odužiš toj osobi? Što ti je pomogla. Što je uložila svoje vrijeme i trud da je napiše.

Primanje je davanje, a davanje je primanje. Ako ne daješ, svoju si energiju blokirao. Sebe si zaustavio, sebi si oduzeo.

I onda gledam ljude koji bi primali, ali ne bi davali. U čemu je razlika? Ne razumiju zakon privlačenja? Nisu dovoljno zahvalni? Niska vibracija novca? Odgovor je sve navedeno. Ne možeš razumjeti zakon privlačenja i očekivati primanje, a ne daješ. Ne možeš biti na visokoj vibraciji novca, a “loviti” samo besplatan ručak. Ne možeš biti zahvalan na nečemu, a istovremeno to uzimati zdravo za gotovo. Ne možeš. Jer to ne ide jedno s drugim.

No, ako i pročitaš ovo sada i odlučiš davati, jer želiš primiti, ponovno sam sebi umanjuješ primanje. Tricky business je ta vibracija, zar ne? A tako savršeno fer!

Da ja nisam otišla na cruise, Esther sigurno ne bi propala, niti bi zbog te moje odluke  odgodili krstarenje. Nisam ja njoj ni bilo kome dala ništa. Dala sam sebi. Sve što sam poslala bez ikakve namjere da primim meni se vratilo. Stostruko. Eto tako funkcionira zakon privlačenja.

Što ste (sebi) dali danas?

 

2 thoughts on “Davanje je primanje

 1. Nada says:

  Odličan tekst! Oduševljena sam. I nekako mi grije srce.
  Ovo pitanje na kraju – čak i nemam više neke riječi. Voljela bih još nešto reći, al nemam riječi.
  Očigledno nisu ni potrebne.
  Moje srce je danas puno.

 2. Zdenka says:

  Genijalno! Upravo iz istog razloga sam i ja otisla na seminar Ane Bucevic – da joj vratim barem malo od svega sto sam od nje primila besplatno. I bilo mi je neopisivo 😀! I primila sam neizmjerno! 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.