Zašto se ne mijenjamo?

Malo čudan naslov, zar ne? Pa stalno se mijenjamo. Svaki dan smo barem mrvicu drugačiji. Zapravo, jedini razlog zašto nam je danas sličan ili skoro isti kao jučer, jedini razlog zašto su te neke stvari ostale nepromijenjene je naš izbor. Mi smo odabrali ponijeti te stvari u “danas”. Mi smo odabrali ponovno ih kreirati u danas. Inače ih ne bi bilo.

Tijekom dugogodišnjeg rada na sebi primijetila sam nešto. Neke stvari mi je bilo lako promijeniti. Neke malo teže. A neke baš teško. Činilo mi se kao da postoji dio mene koji je nepromjenjiv. I koliko god htjela da taj dio bude drugačiji, ne ide. Zašto? 

Kako to da nam je nešto baš teško promijeniti? Da li je to uopće moguće mijenjati? OK, sada će na to svi reći, pa naravno da je moguće. I ja se slažem, naravno da je moguće. Ali, sad se sjetite onog dijela sebe, ili onog područja u životu (koji je zapravo samo odraz tog dijela vas) a koji nije onakav kakav biste vi htjeli da bude. I nikako da ga promijenite. Kako? Zašto? Jeste se to pitali? Kako to da OVO ne mogu promijeniti?

Radiš sve i svašta kako bi ti život danas bio bliže željenom u odnosu na jučer. I jest. I svaki dan sve više. Ok, tu i tamo možda imaš neki pad. Ali se digneš i nastaviš. Osvijestiš to, prihvatiš i ajmo dalje. I prođe vrijeme. Prođe i dosta vremena. Neke stvari si promijenio. Neke stvari su se u tvom okruženju promijenile kao posljedica tvoje promjene. Ali neke nisu. I bio si fokusiran na druge stvari, i pozitiva, i sve super… Ali ništa! Prošlo vrijeme, nešto se promijenilo, ali TO nije. Zašto? 

Vi koji me pratite na Facebooku i koji ste u Facebook grupi znate da idem na Coaching akademiju. Tamo sam dobila puno novih alata i metoda rada koje se koriste u coachingu. No, jednom sam naišla na vježbu “self-coachinga”, gdje sam kroz određeni model trebala proći tako da ja sama sebi budem coach. Prvo pitanje je bilo da definiram ono što želim promijeniti. I ja sam rekla, ajde baš da vidim. I odabrala nešto što mi je bio najveći izazov, nešto što mi se činilo “nepromjenjivo” kod mene, jer jednostavno koliko god sam godinama radila na sebi i puuuuno se promijenila, to je ostalo isto. Ajde baš da vidim. I prođem ja kroz taj model. Ostala sam paf! Ali baš baš!

Shvatila sam da postoje određene misli, točno određeni misaoni obrasci koje ponavljam, gotovo svakodnevno, a koji me drže tu gdje jesam. I zbog njih se taj dio ne mijenja. I onda kada sam trebala donijeti odluku da nešto mijenjam po tom pitanju, da ostavim te misli i da biram nove, shvatim koliko otpora imam! I shvatim još nešto. Ja volim te misli. Ti moji misaoni obrasci su meni tako dragi da se baš volim svakodnevno “ušuškati” s tim mislima, kao kad dođeš doma nakon hladnog zimskog dana vani, pa se lijepo sjedneš u tvoju omiljenu fotelju, zamotaš u dekicu i sad ti je fino toplo, ugodno… Eto tako sam se i ja osjećala s tim mojim mislima, koje me nisu vodile nigdje. I zbog kojih taj dio sebe nisam mogla mijenjati.

I tada sam shvatila, zapravo je odnekud izronilo iz mene, da za svako uvjerenje koje imamo, bez obzira koliko bilo ograničavajuće za nas, mi duboko u sebi vjerujemo da nam koristi! Da nam to uvjerenje pomaže, da nas štiti… Inače se nikad ne bi ni zalijepilo. 

To je kao kada se malo dijete prvi put opekne na peć, i onda više ne ide rukom tamo. Jer zna da boli. Peć nekad može biti i hladna, ali dijete ne ide tamo, jer u njegovoj glavi postoji poveznica, postoji uvjerenje koje kaže: “Ne radi to, opeći ćeš se. Ja te štitim.” Tako nas isto mnogi naši misaoni obrasci “štite”. Zapravo smo nekad negdje pokupili ideju da nas štite. Neko iskustvo smo povezali na način da se stvorilo uvjerenje da nas zaštiti.

Zato ne mogu dovoljno naglasiti važnost osvještavanja. Nedavno sam na Facebooku bila napisala ovu rečenicu:

“Cijeli put rada na sebi se može svesti na samo dvije riječi: Osvještavanje nesvjesnog.”

Zaista, iz dana u dan sve više osvještavam sebe, svoje misli, svoje misaone obrasce i ono “iza”. Osvještavam i onu namjeru koja se krije u njima. A u tome je ključ. Kada to shvatiš, kada shvatiš da imaš određena uvjerenja ne zato jer si bio loš prema sebi, ne zato jer su te krivo učili, nego jer si ti duboko u sebi nekad povjerovao da ti pomažu, tada progledaš. Tada vidiš svu iluziju tih uvjerenja. Tada ih možeš otpustiti, jer znaš da je ILUZIJA da ti pomažu. Tada možeš birati druge misli. Druge obrasce razmišljanja.

Da, prvi korak i nije baš jednostavan. Morat ćeš ustati iz svoje najdraže fotelje, odbaciti tu svoju mekanu dekicu koja te je ugodno štitila i grijala i krenuti naprijed. Iskoračiti u novu realnost.

 

4 thoughts on “Zašto se ne mijenjamo?

 1. foreveryhealthyday says:

  Tekst je upravo ono o čemu razmisljam u poslednje vreme :). Ono što mi trenutno nije jasno jeste kako primeniti metodu od Abrachama u vezi uverenja. Koliko sam ja razumela ne treba razmisljati o stvari o kojoj imamo negativna uverenja već trebamo birati misli sa “less resistence” i birati bolji osećaj, što generalno važi za svaki trenutak ☺. Međutim, kao što i tekst kaže jednostavno osvestimo šta ne štima i šta “ne ide”. Kako onda promeniti dominantnu vibraciju oko date teme a da se u isto vreme ne fokusiramo na nju. Nekako imam osećaj da će ignoriranjem ostati tu gde jeste. Ili je i to samo moja misao… Nadam se da sam bila koliko toliko jasna i baš me zanima vaše mišljenje

 2. Suzana Šapina says:

  Dobar dan,
  Kao sto sam vec komentirala..svida mi se vase pisanje i naravno imam jedno pitanje…
  Radom na sebi sam uocila da imam nekakav otpor kod darivanja novca.
  Naime, ponavljam afirmacije za novac, zelim ih nekome darivati i osjetim da se ne osjecam dobro u tom trenutku..kao da ih ne zelim dati..ja ih dam i dizem vibraciju u tom trenutku…ali…zanima me da li imate nesto drugo sto bi moglo pomoci…jer mislim da nisam skrta i znam da to nije to…hvala..pozdrav
  Suzana

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.