Uvjerenja o uvjerenjima

Koja je vaša prva pomisao na riječ uvjerenja? Zastanite malo i odgovorite u sebi na ovo pitanje.

Kakav je odgovor? Teško ih promijeniti? Nesvjesna? Kreiraju mi život? Ne mogu se mijenjati? Najbitnija su za kreiranje? Lako ih je mijenjati? Što ste točno pomislili prvo?

Primijetila sam da svi imamo neka uvjerenja o uvjerenjima. I većina njih nam ne služe 🙂 Najčešće uvjerenje koje čujem o uvjerenjima je da se teško mijenjaju. Ono, treba raditi i raditi na sebi duuuugo, da bi se uvjerenja promijenila.

Da, stvarno, i ja sam to nekad davno negdje bila “pokupila”. I ja sam u to vjerovala. A onda sam to osvijestila. To uvjerenje. Pa čekaj, ja imam uvjerenje da se uvjerenja teško mijenjaju. Hm, možda da za početak prvo promijenim to uvjerenje, pa ću onda lakše mijenjati i ostala. Logično, zar ne?

Jasno je da je za neke veće promjene većini ljudi potrebno malo više vremena. Nekom je potrebno puno više. A nekom se promjena dogodi u tren. U sekundi se promijeni život. Imate takvih primjera pregrš, pa slobodno googlajte. Mnogi su nakon takvih klikova napisali knjige, postali slavni… Što znači da nije istina da je činjenica da za promjenu treba puno vremena. Da za promjenu uvjerenja treba vremena. I to je samo jedno uvjerenje koje vam usporava promjenu.

Uvjerenje je i da niste svjesni vlastitih uvjerenja. Jer dok to govorite, mislite i dok u to vjerujete, tako će i biti. No, čim osvijestite tu misao, i kažete sebi, hm, ovo mi ne služi, idem to mijenjati, svjedočit ćete promijeni.

Sve što ima utjecaja na vas i vaš život MORA biti aktivno u vašem iskustvu. U vašim mislima. U vašoj vibraciji. A kad je nešto aktivno, kad o nečemu mislite, onda to više nije nesvjesno, zar ne? Jedino je pitanje koliko ste vi svjesni tih misli? Ovaj trik koji um često izvodi igrajući se s nama sam već objasnila u tekstu Kako se um igra s vama i toplo vam preporučujem da pročitate. Da li mislite to što mislite ili samo mislite da mislite?

E, tako i dođeš do priče o uvjerenjima. Kad se pitaš što je to što stvarno misliš, kad primijetiš tu misao, e onda dođe onaj klik. I, kažeš čekaj, pa ja kreiram da je uvjerenja teško mijenjati. Zašto? Da li ti služi? Ne? Onda mijenjaj.

Uvjerenje je samo misao koju smo navikli misliti. Toliko smo je puta pomislili da smo se potpuno s njom uskladili. Čak se često identificiramo s takvim uvjerenjima. “Ja sam takva. Ne mogu se mijenjati. Ne mogu ovo, ne mogu ono…” A sve to su zapravo misli. I kad zakoračite korak unatrag i promotrite malo taj tijek vaših misli, odjednom sve postaje iznenađujuće lako! Da, lako ih je mijenjati, jer znate da nisu dio vas. Nisu se te misli “uskladištile” negdje u vama i samo sjede i vrebaju svoj trenutak. Nisu. One stalno cirkuliraju. Dolaze. I odlaze. Nema te misli koju možete odabrati sada i misliti do kraja života. Stalno se izmjenjuju. 

I, da, potpuno su pod vašom kontrolom. Zamislite sada ispred sebe jedna velika crvena vrata. Ogromna crvena vrata. Jeste? A, sad zamislite kako stojite vani na snijegu i sve oko vas je snježno i bijelo. Snijeg pada i na sve strane blješti i bijeli se. Jeste? Jeste primijetili te misli? Kako s malo vašeg fokusa, s mimimalnim naporom, kojeg uopće ne mogu nazvati naporom nego prije pažnjom, vi usmjeravate misli. Birate misli. Birate o čemu ćete misliti.

Eto tako je lako. I ako vam sad kažem da uvjerenje nije ništa drugo nego misao, koju ste često mislili i s kojom ste se emotivno uskladili, da li je onda teško mijenjati uvjerenja? Nije. Treba samo malo “napora”, samo malo pažnje posvetiti fokusu. Biranju misli. Osvještavanju misli. I to je sve.

Koje ste misli osvijestili tijekom čitanja ovog teksta? Koja ste uvjerenja osvijestili? Vratite se na početak pa odgovorite na prvo pitanje. Da li je odgovor isti ili primjećujete promjenu?

Želite li naučiti kako promijeniti situacije i vaš pogled na situacije s kojima ste nezadovoljni? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

3 thoughts on “Uvjerenja o uvjerenjima

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.