Kako se riješiti negativnih emocija?

Jedan od najvećih izazova svima koji rade na sebi sigurno je kako se nositi s negativnim emocijama. Kako kad si totalno “down”, kad se osjećaš loše, kad ti baš ništa ne pomaže? Kako onda?

Lako je gutati teoriju, nije teško ni biti sretan kad si sretan (haha!), kad si dobro, nije teško dovest se do još boljeg i odličnog, ali kako kad si baš loše?

Ono što često vidim kod onih koji rade na sebi, a što najmanje pomaže u tim trenucima, jest da primijete da se loše osjećaju (što je dobro), a onda se počnu gristi u sebi i okrivljavati jer se osjećaju loše. Onda se i sjete zakona privlačenja pa pomisle kako će sada privući nešto loše, pa se još gore osjećaju. A to je zapravo ono što najmanje služi u tim situacijama.

Potpuno razumijem i onu krivnju, i ono razočaranje u samog sebe kad “potoneš” a toliko si radio na sebi, toliko truda, svega, misliš da ti je krenulo… I onda, paf! I dolje si. I nikako da se izvučeš iz toga. Na početku sam se i ja tako krivila, predbacivala sama sebi i svašta… Ali ubrzo sam shvatila koliko to tek nema smisla.

Ovdje mislim na ono kad shvatiš na jednoj dubljoj razini, kad ti je savršeno kristalno jasno što zapravo time sebi radiš. Ali ti je jasno i još nešto. Nešto što dok ne skužiš stalno ćeš se zapetljavati u ovim “down” ciklusima.

Negativna emocija nije sama po sebi negativna, nije loša za nas. Naprotiv, ona je dobra za nas, kao i sve ostale naše emocije. Imamo ih s razlogom. Da nam služe. Da nas vode. Pitanje je samo kako ih koristimo. 

Kad se osjećaš loše, i kada to osvijestiš, kao prvo, možeš sam sebe pohvaliti jer si osvijestio emociju, a to je tako velika stvar. A onda kad si osvijestio, sjeti se što emocija zapravo znači. Svaka, pa i ona koju zoveš negativna (jer se od nje osjećaš loše). Ona je samo signal gdje si sada. Signalizira ti da malo promijeniš fokus. Signalizira ti kakva ti je vibracija.

Jedino ispravno je tu emociju prihvatiti. Da, prihvatiti. Ali onako, potpuno i u cjelovitoj cjelini 🙂 Prihvatiti bez osuđivanja. Jer ono što zaista prihvaćaš, ne osuđuješ. Prihvatiti i taj “bad moment”. Prihvatiti da ćeš ponekad imati takve trenutke i da je to sasvim okej! I da si svejedno okej. I da će proći. Jer sve prolazi, pa tako i to. Prihvatiti u potpunosti i sebe u tim trenucima. Prihvatiti tu verziju sebe koja se jednostavno ne osjeća dobro. I nema ništa loše u tome. I jedino što postaje loše je zapravo kada na tu emociju mi gledamo kao na nešto loše. Mi je činimo lošom. Mi je okrećemo protiv sebe, a može nam biti saveznik.

Prigrlite tu emociju, prigrlite sebe u tuzi, u boli, u razočarenju! Prigrlite se i tada se volite još više! Često kažemo kako se u teškim trenucima vidi tko ti je prijatelj, zar to onda ne vrijedi prvo za sebe? Kakav si sam sebi prijatelj kad je loše? Kako se prema sebi ponašaš kad se ne osjećaš dobro? Osuđuješ se? Kritiziraš se? Ne voliš se? Odbacuješ se? A tada samom sebi najviše trebaš! 

Spoznaja stvarne uloge emocija zaista može promijeniti način na koji gledate i doživljavate one emocije koje ne želite. I onda će se sve promijeniti.

Kad se meni prvi put desilo da sam osvijestila negativnu emociju, a zatim i rekla sebi: “Okej, to je samo do vibracije, idem sad vidjeti što da radim da mi bude malo lakše, malo bolje.” Pitala sam samu sebe: “Kako ti mogu pomoći, od čega ćeš se osjećati bolje?” I odmah dobila odgovor. A onda to i napravila. I ubrzo poslije počela se osjećati bolje. I sama sebi rekla: “Wow, hvala!”

Budite sami sebi prijatelj. Budite dobri prema sebi i kada se ne osjećate dobro, jer tada to najviše trebate. Prihvatite negativnu emociju, umjesto da se borite s njom, jer ono protiv čega se borite raste, a ono što u potpunosti prihvatite, istog trena se mijenja. I počinje surađivati s vama.

Želite li naučiti kako promijeniti situacije i vaš pogled na situacije s kojima ste nezadovoljni? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

7 thoughts on “Kako se riješiti negativnih emocija?

 1. Diana Petkovic says:

  Tako dobro napisano, Razumijem u potpunosti. Upravo jutros mi se desila situacija kad sam pocela “da padam” a onda sam osvjestila – pa sta ja to radim sebi, time sto sam zabrinuta sto imam takva stanja i misli. I onda sam si pocela govoriti, volim te, volim te… i desilo se. Umirila sam se, okupana u ljubavi.

 2. Mirela Babic says:

  Hvala jos jednom na tako dobre tekstove. U ovom trenutku mi je potrebno jer se borim sa anksioznoscu i nesanicom. Znam da je sve u nasoj glavi ali nekad je tako tesko rijesiti se pretjeranog razmisljanja i brige pogotovo kad ti jedino dijete prezivi dva tumora na mozgu i zavrsi u invalidskim kolicima i mnogobrojnim nuspojavama. Znam da svi mi imamo nesto sto nas na neki nacin muci u zivotu, zato je tako dobro procitati nesto sto ti daje nadu i zelju da se mijenjas.

 3. Vjera Nada Ljubav says:

  Nekad imam osjećaj da me vidiš 🙂 Nevjerovatan tajming mojih stanja i tvojih tekstova. Cijeli ovaj proces sam skoro proživjela. Godinama nisam “stizala” biti tužna, a onda me je stigla sva ta tuga i bukvalno potopila sa svim onim nagomilanim emocijama. U početku sam se osjećala poraženo i tako produžavala agoniju, ali nekako sam shvatila da je to tako prirodno i potrebno i tome se prepustila, bez otpora. Moj oporavak je tek tada počeo.

 4. Valentina says:

  Savrseno kao i uvek .
  Trenutno najbolje do sada ,od vas ,za mene .
  Takav je moj trenutni utisak .
  Zelim vam beskrajno dobrih tekstova.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.