Lakše je nego što mislite

Što više radim s ljudima, sve više shvaćam kako mnogi misle da se teško promijeniti. Teško je napraviti taj zaokret, teško je steći nove navike, teško se riješiti ograničavajućih uvjerenja, teško je meditirati, teško je… No, da li je zaista teško?

Ako kažete da je teško, moje pitanje vama je:”U odnosu na što?” Teško se mijenjati? Koja je druga opcija? Ostati tu gdje jeste? Živjeti tako kako sada živite? S vremenom naravno postaje jače, i veće, što god bilo to što vam je sada pretežno u fokusu.

Da li je teže mijenjati se ili ostati gdje jeste? Kada na ovo pitanje odgovor bude istog trena glasio:”Teže je ostati gdje jesam.”, znajte da ste već prevalili više od polovice puta! Jer kad vam je teže ostati tu gdje jeste, i kada to osvijestite, onda je sve ovo drugo LAKŠE. Možda nije uvijek lako. Ali je lakše. Jer znaš što ti to donosi. Jer znaš kamo ideš. A kad to znaš, kada znaš zašto radiš to što radiš, onda je puuuno lakše!

Onda se i nije tako teško ustati malo ranije ujutro da biste odradili vaše jutarnje rutine (one su jako važne i napisala sam cijeli tekst o njima ovdje Kad zakon privlačenja radi protiv tebe). Onda nije teško raditi nešto drugačije, iako na početku nije baš ni jednostavno, jer ste cijeli život do sada radili drugačije.

Stare navike vas vuku i tu je onaj ključni trenutak, kada odlučujete da li idete dalje ili se vraćate na staro. Kod svake nove navike je na početku tako. Inercija vas vuče na staro.

Počni vježbati. Najteže je prvi put. Možda i drugi. I još dobiješ upalu mišića. Možda ponekad imaš loš dan. Ali ako nastaviš, uskoro osvane dan kada ne možeš bez vježbanja! Zašto? Zbog navike. Počeneš se ubrzo bolje osjećati, i to te vuče. Da li je prvi put bilo ugodno umjesto fotelje birati sprave, fitness, jogging, što god? Nije. No, da li je nakon mjesec dana vježbanja ugodnije ostati na kauču i preskočiti trening? Pitajte one kojima je trening navika 🙂 Teško da će ga preskočiti. I to je to.

Ista stvar je i sa usvajanjem novih navika razmišljanja, uvjerenja, jutarnje rutine, pogleda na život, očekivanja…

Još jednu stvar često čujem na individualnim mentorskim i coaching satima:”Teško je promijeniti uvjerenja.” Ovo je također samo uvjerenje, često navodim ljudima primjere onih koji su se promijenili preko noći, a ima ih više (Vadim Zeland koji je napisao “Transurfing”, E.Tolle, Jerry Hicks…) Ako malo googlate, sigurno ćete i sami naći mnoge primjere. A to znači da izjava da se uvjerenja teško mijenjaju nije točna! Nije činjenica! Nego samo još jedno uvjerenje. Promijenite prvo njega!

O ovome i ostalim uvjerenjima pisala sam u tekstu Uvjerenja o uvjerenjima, kojeg toplo preporučujem.

Nije teško mijenjati misli, nije teško mijenjati uvjerenja, teško je kada pričate da je teško, kada u to vjerujete, kada to mislite. Baš zato što to kreirate. Baš zato što vas vaše uvjerenje da se teško promijeniti drži na mjestu, i jaaako usporava. Riješite se toga, sada kada znate da vam ne služi.

Recite sami sebi danas:”Ja se s lakoćom mijenjam! I svaki dan je sve bolji!” Afirmirajte! Kreirajte! Da, moguće je mijenjati se s lakoćom, i svaki dan se osjećati sve bolje. Moguće je!

Vratite se na početak teksta i pitajte sami sebe danas, da li vam je zaista lakše ostati tu gdje jeste ili se promijeniti? Vaš odgovor vam je rekao sve 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.