Kako pronaći put najmanjeg otpora?

Kad sam prvi put čula da je put najmanjeg otpora put koji nam donosi i najviše radosti, da je to put gdje nam se s lakoćom vrata otvaraju, a mi najviše uživamo u svakom koraku, u tren su isplivala na površinu sva uvjerenja koja sam imala. Ono, da trebaš puno raditi. Puno se truditi. Da je teško, i da treba biti teško, i da su svi koji su nešto napravili, napravili unatoč tome što je teško. Jer su bili jaki. Jer su izdržali.

A sad čujem nešto sasvim drugo. Kaže Esther Hicks da su oni koji su postigli izvrsne rezultate upravo oni koji su išli putem manjeg, a ne većeg otpora. Stvarno? U tren mi je proletio cijeli život pred očima. Pa ja sam čitav život birala put najvećeg otpora! Ok, možda ne uvijek i možda ne najvećeg, no uvijek sam išla “težim” putem, jer nas tako uče, zar ne? Hm…

I onda čujem za ovo, i pomislim, idem probati! Ajde baš da vidim. Onom perfekcionisti u sebi sam dala zadatak da bude perfekcionist u biranju mog raspoloženja, u promatranju kako se osjećam, i u tome da se konstatno nastoji osjećati bolje. To je zadatak. A sad sa svim perfekcionizmom to odradi! Isto tako, iskoristi perfekcionizam i nađi najlakši put, put manjeg otpora, jer to je put, ok? Ok.

I krenula. Trebalo je vremena, naravno, da se vibracija stabilizira, no vrlo brzo sam počela osjećati sve više olakšanja, sve veću lakoću i sve mi se više počeo sviđati taj moj put. Put manjeg otpora.

U čemu je stvar? To je put u kojem najviše uživaš, imaš najviše radosti, prema tome na tom putu ti je najlakše biti na najvišoj vibraciji. A kada si tamo, onda (znate već), sve ostalo se slaže kako treba… I tako sam uskoro svjedočila kako se sve počelo slagati. Meni pred očima. S takvom lakoćom, baš kao da gledam pravu magiju na djelu. Čarobnu ruku. Wow! A ja to prije nikad nisam znala!

Jedino oko čega sam se trebala potruditi je mijenjati naviku. Eh, ta navika. Da, bila sam navikla birati teži put, nositi se s preprekama, boriti se, truditi… Jer sam mislila da tako treba. A sada nije baš da sam preko noći mogla odjednom birati drugačije, uvijek u svakoj situaciji i 100%. Jednostavno sam primjećivala kako sve češće biram taj put, jer sam sve češće svjesna mogućnosti, jer sve češće svjesno biram, i što je više takvih izbora bilo, to je više lakoće bilo. To sam više svjedočila sinkronicitetima.

Kada sam počela raditi s ljudima primijetila sam nešto. Većini se, naravno sviđa ideja biranja puta manjeg otpora. Naravno, jer osjetimo duboko rezoniranje s tim. No, postoji jedan trik 😉

Birati put najmanjeg otpora ne znači ostati sjediti na kauču, jer ti se u ovom trenu to čini najlakše, osim ako se sjedeći na tom kauču ne osjećaš ništa manje od fenomenalno! I osim ako znaš da je upravo to u ovom trenutku ono što ti donosi najveću radost! 

Ako ostaneš sjediti u tom kauču, i vrtiš stare filmove, bilo prekoravanja, sebe ili drugih, beskrajnih analiza prošlosti koje te ne vode nigdje, ili predviđanja budućnosti sa svim neželjenim mogućim ishodima, onda to nije tvoj put najmanjeg otpora!

Čini ti se lakše ostati sjediti na kauču, nego ustati, izaći u šetnju, trčati, vježbati, meditirati, ili nešto drugo, no to je samo zato što te stara navika inercijom drži na mjestu. To nije put manjeg otpora.

Put najmanjeg otpora je onaj koji ti već na sljedećem koraku donosi više olakšanja, više radosti, više lakoće, bolji osjećaj! Slijediti svoj put najmanjeg otpora znači raditi ono što ti je najlakše da se osjećaš bolje, a ne isto kao sada. 

To je taj catch! Nije ti baš najlakša stvar na svijetu ujutro naviti sat ranije, ustati se i uvesti novu naviku. Ali samo zbog drugih navika koje trenutno imaš. No, kada to napraviš i shvatiš da se osjećaš bolje, onda znaš da je to bio tvoj put manjeg otpora. Jer da, put manjeg otpora znači put najvećeg dopuštanja. Put najveće radosti. Nešto mijenjaj da se osjećaš bolje. Nešto treba mijenjati ako želimo neku promjenu, zar ne?

Naravno da to ne znači “maltretiranje” samog sebe brojnim metodama, strogom vojničkom disciplinom i režimom od kojeg ne možemo ni disati, ni živjeti punim plućima, no znači da nešto trebamo mijenjati da bi se osjećali bolje. Što god to bilo, a što nam je najlakše napraviti, uvijek je prava stvar za nas.

Postoji bezbroj načina kako se možete osjećati bolje, i ne znači samo raditi određene metode koje ste čuli na nekom seminaru, pročitali u nekoj knjizi ili slično. Možete i samo otići u šetnju, pa će biti bolje. No, najvažnije je da sami osluškujete sebe, jer samo vi znate što je vama najlakše napraviti da se osjećate bolje. Imate svoj unutarnji sustav vođenja, koji najbolje zna odgovor. Slušajte ga!

I sama sam pisala o nekim od načina koje ja koristim za dizanje vibracije, odnosno koji su mi se pojavili na mom putu manjeg otpora (o tim načinima možete pročitati u tekstu Kako biti na visokoj vibraciji?), pa možda dobijete neku ideju iz teksta.

Uživajte u danu i slijedite svoj put najveće radosti!

 

4 thoughts on “Kako pronaći put najmanjeg otpora?

  1. dijeta says:

    sjajan tekst! ovo je tema koja mi je trenutno aktuelna u zivotu, pa bi bilo lepo da napisete jos postova sa ovom tematiom. veliki pozdrav!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.