Zašto je meditacija tako važna?

Mnogi mi na radionicama govore kako im je teško meditirati u tišini. Ostati u stanju bez misli. Potpuno razumijem. Meni je ovo bio veliki izazov.

Kada sam krenula intenzivno raditi na sebi, jedno sam vrijeme izbjegavala meditaciju u tišini. Nisam mogla smiriti misli. No, u jednom trenutku sam ipak počela. I ubrzo shvatila. Bez meditacije nema pravog napretka. Zašto?

Jer ti svijest raste. Jer tek u stanju bez misli imaš potpunu jasnoću. Kada radiš na sebi, fokus na pozitivno, vođene meditacije, ciljevi, zahvalnosti, knjige… sve to pomaže, naravno, jer ti okreće fokus prema željenom. No, zapravo ono što se dešava je da zamjenjuješ jedne misli drugima. Više misliš o željenom. Što je odlično! Mislima kreirate, misli izazivaju emociju, emocija zatim nove misli… i tako dalje.

Prava jasnoća ne leži u mislima. Bez obzira koliko one pozitivne bile. I dalje su misli. Prava jasnoća se nalazi u tišini.

Kada prvi put dođeš u stanje bez misli, onda ti je sve jasno. Nije lako riječima dočarati to stanje. U tren se oslobodiš otpora. U tren ti je jasna iluzija vremena. Jer u stanju bez misli nema vremena. Slobodan si od svega i to je predivno. Takav jedan reset na samo 15-tak minuta dnevno nevjerojatno utječe na cijeli dan! Rješava vas otpora, strahova, jasnije razmišljate, opušteniji ste, produktivniji…

Čitala sam neke znanstvene studije o meditaciji. Nevjerojatni su njeni učinci na mozak. Bilo mi je zanimljivo vidjeti da kod ljudi koji godinama meditiraju redovno, snimke rada mozga tijekom meditacije i izvan meditacije postaju slične. Napisat ću jednom nešto više o tome.

No, ono što je bitno, barem je meni bilo kada sam otkrila meditaciju, to je oslobađanje od iluzije vremena. A zapravo svi naši problemi su u vremenu. Nemamo nijedan problem sada, u ovom trenutku. I kada osjetite tu duboku prisutnost u trenutku jasno vam je da je i vaš problem baš kao i vrijeme, samo iluzija. 

Postoji razlog zašto živimo u ovoj “vremenskoj iluziji”, zašto imamo um, misli… Duboko vjerujem da je beskonačna inteligencija u pozadini ove naše priče zvane život sve “osmislila” s razlogom, pa tako i vrijeme, um… Vrijeme i misli su nam potrebni da bismo kreirali! Stvarali, putovali… Jer, zamislite samo tišinu. I da nema ničega. Super? Hm. Malo dosadno? Ništa se ne događa. U istom trenu sve miruje i sve teče. U istom trenu je sve. Tek sam nekako kroz meditaciju shvatila smisao vremena i misli.

No, shvatila sam i važnost meditacije. Jer, misli su dobre i um nam može služiti, ali može i raditi protiv nas, kada se vežemo za iluziju vremena, kada se vežemo za određena postignuća, rezultate, ishod. Desi se nešto, izgubiš nekoga, razboliš se, doživiš financijski krah… Što onda? To su trenuci kada um često radi protiv nas. Jer smo se vezali za to nešto. I onda trpimo i patimo u nedostatku tog nečeg. Možda se i osjećamo bezvrijedni, možda doživljavamo vlastiti život kao promašaj? Možda smo se jednostavno izgubili u svim tim problemima i nepovoljnim okolnostima? Možda nas je ponijela utrka za postignućima pa se život sveo na rad, rad  i samo rad, a novac koji dobivaš za to ti ne može ničim nadomjestiti sav taj stres i napor?

To su situacije kada meditacija itekako pomaže. Da se sjetiš tko si. Da se samo na kratko isključiš iz iluzije vremena i sjetiš zašto si tu. I da je zapravo sve u redu. Jer, bez obzira da li živite u ovom trenu najdivniji život kakav možete zamisliti, bez obzira da li ste nagomilali ne znam kakvu imovinu, imate predivno tijelo, ili ste u ovom trenu u stanju kada vam se čini da vam je život u kaosu, da jedva spajate kraj s krajem, možda imate bolesno tijelo, i u jednom i u drugom slučaju doći će trenutak povlačenja iz ovog tijela, iz ovog svijeta materije koju ste kreirali. Prije ili kasnije ostavit ćete to sve.

U jednoj sam knjizi pročitala (ne sjećam se točno kojoj, bilo je davno), kada je dvojici prijatelja zajednički prijatelj umro, jedan je pitao drugog: “Koliko je ostavio?”, a drugi odgovara: “Ostavio je sve.”

Da, ostavit ćemo sve. I svi znamo da je to neizbježno, no često to zaboravljamo. I okej je da zaboravimo, i okej je da uživamo maksimalno u životu. No, koristiti meditaciju da biste se sjetili tko ste, da vas misli ne bi odnijeli u brige, strahove i slično, ne samo da ima smisla, nego je po svemu što znam i što sam isprobala do sada, jednostavno nezamjenjivo.

A vi? Meditirate li? Kakva su vaša iskustva?

 

7 thoughts on “Zašto je meditacija tako važna?

  1. Sanja says:

    Pokušavam već jedno dva mjeseca…hoćeš u tišini,pa vođena meditacija,pa opuštajuća muzika….Ali nikako da me krene.Tolika mi je buka u glavi da to jednostavno ne mogu utišati.Aliii ne predajem se 🙂

  2. Velimir says:

    Mislim da stanje ili meditacija bez misli nije moguce, jednostavno mozak tako ne funkcionira. Zato postoje tehnike disanja, pranayame i vodene meditacije, kojima uobicajne misli utisima i okrenemo se prema sebi, cilju i sl. I kada to postignem to je za mene tisina 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.