Promatraš, ili kreiraš?

Promatrate li trenutnu realnost? Ili kreirate novu? Samo pitam 🙂

Cijeli život su me učili da budem “realna”, što bi otprilike značilo promatrati postojeću realnost i u okviru nje planirati budućnost. Ali mora to biti na “čvrstim temeljima”. Mora to biti realno.

Dugo sam tako samu sebe nazivala realistom. Ponekad sam čak i bila ponosna na to. Ono, ne laskaš si, ne sanjariš, nego stojiš čvrsto na zemlji, i suočavaš se sa istinom, koliko god okrutna bila. Jao! Pojma nisam imala što radim. Oni sanjari su mi malo išli na živce, jer  u kakvom svijetu oni žive? Vidi ti realnosti, a oni u oblacima…

Sigurno se neki od vas pronalaze u ovim rečenicama, možda ste i još uvijek djelomično u tom “filmu”. Stvarno je stvarno. Pusti ti te “Woo-hoo” spike. Ili ste pomalo počeli flertovati s idejom kreiranja, s idejom da smo mi kreatori, ali gle, nema baš pomaka nekog, a realnost je tu! Nju vidiš! Pa nemoj me zezati da nije tako kako jest, kad jest! A ta vibracija, da super zvuči, ali di je to sve? Toliko ljudi se “bave” vibracijom, zakonom privlačenja, pa di su te manifastacije? Ono, halo, dajte pogledajte tu realnost, pa kako vjerovati u nešto što ne postoji, a istovremeno ignorirati ono što ti stoji ili ne stoji pred nosom? Za stolom? Na bankovnom računu? U garaži?

Naravno da sam ja prije svega morala proučiti sve i svašta, naravno da sam morala proučiti 1001 činjenicu i znanstvene dokaze, jer ipak, bila sam realist! No prava promjena se desi kada osjetiš, onako na svojoj vlastitoj koži, što je zapravo energija i kako sve to funkcionira.

Kako funkcionira, pitate se?

Želite skraćenu pojednostavljenu verziju ove priče? Samo se tijekom dana pitajte što češće ovo pitanje: “Kreiram li sada? Ili promatram?” I to je to.

Što to znači? Sve što trenutno promatrate nije sadašnjost. Nego prošlost! Da, prošlost. Ne trebam vam opisivati što sam sve pomislila kada sam ovo prvi put čula. Majko mila! Kakva prošlost? A ja to vidim SADA? Pa to je sadašnjost! To je moja realnost!

E, pa nije sadašnjost. Jer pazite, sadašnjost je upravo ovo sada, upravo ovaj trenutak koji ste osvijestili upravo baš sada dok čitate ova slova, i već je postao prošlost čak i prije nego što ste pročitali ovu rečenicu do kraja. Eto, toliko je bitna ta sadašnjost koja i prije nego što ste je postali svjesni, već je postala prošlost.

E, sad, kad smo zaključili da je trenutna realnost zapravo prošlost, jedino što ima smisla  je okrenuti se u budućnost. Volim primjer sa automobilom. Kada sjednete za volan da vozite, da li imate stakleni pod i stalno promatrate gdje ste točno sada, baš sada, jer ste realni u vašoj sadašnjoj realnosti? Da li vam je pogled pred vama zatamnjen? Ili obratno? Gledate naprijed kamo idete? Jer nebitno je gdje ste sada, jer će se ionako to iste sekunde promijeniti. Ali je itekako bitno kamo idete. Bitno je kako držite volan, bitno je gdje ste usmjerili vaš fokus. Jer tamo ćete stići!

Sjećam se jednog trenutka kada sam tek krenula u autoškolu. Kada sam tek počela učiti voziti. Na početku mi je auto “plesao”. Ne znam da li ste i vi imali to iskustvo. Instruktor mi je rekao da je to zato što gledam “preblizu”. I da se umjesto toga trebam fokusirati na put, u daljinu; tek tada je auto krenuo onako skladno i nježno naprijed.

I sad vas pitam, promatrate li, ili kreirate? Gledate li u pod, ili ispred sebe? Gledate li 3 milimetra ispred sebe razmišljajući kako ćete i što ćete, ili je vaš pogled tamo negdje u daljini, vidite put i znate odredište?

Eto, tako je jednostavno. Zamislite to odredište! Dočarajte ga u glavi do najsitnijih detalja. Kako bi bilo da mi se to ostvari? I to? I to? I tooo? Zamislite sve te detalje. Boje. Zvukove. Mirise… A onda pogledajte cestu. I vozite s guštom. Jer znate gdje stižete. A i sama vožnja je predivna, zar ne?

 

2 thoughts on “Promatraš, ili kreiraš?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.