Svako zlo za neko dobro… ili ne?

Na ovaj tekst me potaknulo pitanje jedne čitateljice koje je postavila u Joinmeinjoy Facebook grupi. Pitanje je glasilo: “Kako vidjeti širu sliku kada se nalaziš na prekretnici života? Teoretski znamo da se sve događa sa razlogom i za naše najveće dobro, ali kako zbilja uvidjeti širu sliku ili se to ne može trenutno vidjeti, već se mora sačekati i biti strpljiv?” Pa kako? 🙂

Prekretnicom života često smatramo neke trenutke kada trebamo donijeti velike odluke. Velike odluke znače da nam je to nešto o čemu odlučujemo jako važno. Kada nam je nešto baš jako važno, onda imamo i puno otpora prema tome. Ili, drugim riječima, vežemo se za to, postavljamo uvjet. To mi mora uspjeti. Mogu bez ovoga i onoga, ali bez toga ne. I često upravo tom važnošću sami sebi stavljamo kamenje na put. Sami sebi otežavamo putovanje, koje bi moglo biti puno lakše…

No, što možeš, ako ti je važno, važno je, zar ne? Ako je to još situacija u kojoj si izgubio to nešto što ti je bilo važno, pa ti se onda iz nekog kutka sjećanja u tom vrtlogu misli prikrade i jedna tipa “Sve je za moje najveće dobro.” ili “Svako zlo za neko dobro.”, tek tada imaš sto pitanja. Da li je zaista tako? Svako zlo za neko dobro… ili ipak ne? Ne baš svako…? Da li je sve za moje najveće dobro? Kako da vidim dobro u ovome? Trebam biti strpljiva pa će doći? Hmmmm….

Kako da vidite dobro u tome što ste izgubili nešto važno, što ste doživjeli neko razočarenje… ? Kako? Nikako. Ne možete to vidjeti.

Iz te perspektive gledano, ili sa te vibracijske razine, nikako to ne možete ni vidjeti. No što možete učiniti?

Da li je ideja koja kaže da ste vi kreatori svog iskustva i da ta kreacija kreće od vas, odnosno ako nešto protumačite kao dobro, tako će i biti, a ako nešto protumačite kao loše, onda će i biti loše, da li je to samo teorija ili zaista osjećate u sebi rezoniranje s ovom idejom? Da li vjerujete u to?

Ponekad, kada vas život uzdrma, poljuljaju se zajedno s vama i vaša vjerovanja, pa tako možda i ovo. Vjerovali ste, ali sada… Hm. Ono što znam sigurno je da ne možete na silu vjerovati. Ali možete biti iskreni prema sebi. Zapravo jedino ako ste iskreni prema sebi i priznate si da trenutno ne vidite ništa dobro u tom potresu koji vam je srušio vašu kućicu snova, možete krenuti dalje. Nikakvo forsiranje ne funkcionira. Zapravo sam otpor koji još više probudite takvim forsiranjem vam lijepo pokazuje da to nije put. Barem ne najlakši ni najugodniji za vas.

Koji je onda put? Taj put možete samo osjetiti, ne možete ga nikakvom analizom otkriti. Možete prihvatiti vaše emocije, kakve god bile. Tuga? Ok, tuga. Pa šta? I tuga postoji s razlogom, zar ne?  Dajte toj tuzi malo vaše ljubavi, pa će već postati malo ljepša tuga. A vi se početi osjećati malo bolje.

Prihvaćanje emocija je jako važno, pogotovo kada se u poplavi “pozitivnog razmišljanja” mnogi forsiraju na “dobre” emocije, a svim silama svijeta se žele riješiti “loših”. A zapravo su sve one dobre. I tim maltretiranjem samog sebe zapravo čine sebi više štete nego koristi. Jer poanta bilo kakvog rada na sebi koja ima imalo smisla (barem meni, možda i vama?) je da danas budete bolji prema sebi nego što ste bili jučer. 

I koji je onda odgovor? Da li je i to zlo za neko dobro? Nije.

Kada se pitate ovo pitanje, postoji jedna nijansa u vašem pogledu koju treba izoštriti.

Nemojte čekati da vam život pokaže kako je i to zlo bilo za neko dobro, jer život će vam samo i dalje pokazivati ono što sada vidite. Umjesto toga, pogledajte u to što zovete “zlo” iz drugog kuta. Otvorite prozore i raširite zavjese. Pa onda pogledajte na svjetlu. I vidjet ćete da nikad “zlo” nije ni bilo zlo… Da je to bila samo magla u vašem pogledu…

A sada, kada se magla razišla, jasno vidite širu sliku ispred sebe. A još snažnije je osjećate…

Sva promjena uvijek kreće od vas. Ne treba vam strpljenje. Kad god budete htjeli promijeniti pogled na “zlo”, to “zlo” će postati ono što ste vi odlučili da postane… Istog trena.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.