Kako odrediti prioritete?

Nedavno sam dobila pitanje čitatelja u vezi prioriteta:

“Kako odrediti prioritete? Kad razmišljam od čega prvo krenuti? Ok, od sebe. Ali tada se razboli mama, fokus na njeno ozdravljenje, onda se posvađa kćerka sa ocem, fokus na njihovo pomirenje, drugo dijete loša ocjena u skoli, fokus na popravku ocjene… Onda mi se napravi haos u glavi i sve batalim…”

Ukoliko zaista želite nešto promijeniti, a niste samo došli tražiti malo predaha, malo trenutnog olakšanja na ovim stranicama, a onda nastaviti opet po starom, onda postoji nešto što trebate učiniti prije svega ostalog:

Trebate shvatiti da je vaš svijet odraz vas.

Trebate zaista krenuti od sebe, jer od vas sve i kreće. Nikad nećete doći do one točke kada će sve biti “divno i krasno”, jer ste se eto usidrili u vašoj mirnoj luci. Ne, život nije mirna luka, život je plovidba. Prije ili kasnije ćete trebati naučiti kako “ploviti” među tim valovima svakodnevnice.

I kada dođe do nesuglasica u kući, i kada je zdravlje nekog člana obitelji narušeno, i kada dijete ima poteškoća u školi… Uvijek. Jer uvijek će biti nešto. Uvijek će se nešto dešavati. I ako čekate savršen, miran trenutak, da krenete, nikad nećete ni krenuti. Ili, ako ga kojim slučajem i uhvatite, čim krenete, brzo ćete stati, jer će vas zapljusnuti novi valovi.

Kod postavljanja prioriteta postoji samo jedno pravilo. I vrlo je jednostavno. Najvažnije je kako se vi osjećate.

Nema ništa važnije od toga da se osjećate dobro. To neka vam bude prioritet.

Zašto? Zato što vaše raspoloženje određuje što vam sljedeće dolazi u susret. Vaše stav i vaše raspoloženje određuju kako ćete gledati na okolnosti i poteškoće s kojima se svakodnevno susrećete. Što se bolje osjećate, lakše ćete ih rješavati, bit ćete od daleko veće pomoći ljudima oko vas, kao i samom sebi, i ono najbitnije, cijelim putem ćete se osjećati dobro! Upravo time i vlastitim primjerom pokazujete i drugima da se mogu osjećati dobro, a mnogi će se tako i osjećati kada su s vama.

Kada vam prioritet bude vaše vlastito raspoloženje, tada ćete biti najbolji prema sebi i svima ostalima. Kada vam najvažnije bude da započnete dan dobro, da odvojite malo vremena ujutro za sebe, jer će upravo ti trenuci, tih nekoliko minuta dati ton, nijansu čitavom vašem danu, onda će i plovidba biti puno ljepša. I uživat ćete u valovima. 

A kada vam ovo postane navika, onda jednostavno bilo kakav drugi “prioritet” neće biti opcija, jer na toj vibraciji ćete postići jasnoću, znat ćete da ste vi onaj od koga sve počinje, i da preskakanje tog prioriteta će imati ogroman utjecaj na sve ostalo. Nećete si više htjeti priuštiti “haos u glavi”, jer je vaša jasnoća neprocjenjiva. Jer je vaša stabilnost neprocjenjiva. Jer je osjećati se dobro neprocjenjivo. Jer ćete se naviknuti na taj dobar osjećaj. Jer ćete znati da je samo to istinska sloboda i život punim plućima. Jer ćete znati da tako i samo tako radite najbolje za sebe i sve druge.

Želite li naučiti kako promijeniti situacije i vaš pogled na situacije s kojima ste nezadovoljni? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.