Imaš li slobodu izbora?

Sloboda izbora. Nešto što svi volimo. Jer nema goreg nego da ti se netko miješa u tvoje izbore, zar ne? Svi osjećamo u sebi da znamo što je najbolje za nas, i jedino je strah taj koji ljude može navesti na to da svoju slobodu izbora daju nekom drugom u ruke. Iako i tada su oni odabrali. I mogu bilo kada povući tu slobodu natrag u svoje ruke.

Meni je sloboda od kad pamtim bila najveća i najvažnija vrijednost. Imala sam osjećaj da se sve dobro rađa iz slobode, i da bez slobode ne mogu ništa. Čak i da netko drugi umjesto mene donese izbore koji su najbolji za mene, ne bih nikad mogla biti istinski sretna. Jer to nisu bili moji izbori. Jer nisam imala izbora.

Tako sam došla do zaključka da se jedan dobar dio sreće skriva upravo u biranju. Ne u izboru kao takvom, niti ishodu koji iz njega proizlazi, nego baš u toj slobodi biranja. 

Riječ sloboda mi je uvijek mirisala na beskonačnost. Udahni samo taj dašak slobode! I već osjetiš njenu čaroliju! A sad zamisli da te netko nekim čudom trajno liši tvoje slobode. Da ne možeš birati ništa! Da nemaš slobodu izbora. Kakav je to osjećaj?

Sve staje, sve prestaje, a ti postaješ mrtva točka bez slobode izbora. I zaista, živimo punim plućima onoliko koliko se osjećamo slobodni. Koliko prakticiramo tu slobodu koja je uvijek tu.

No, ono što sam primijetila kod sebe kada sam intenzivnije radila na sebi, osještavala neke svoje obrasce itd., jest da sam se znala ponekad baviti izborima drugih ljudi. Baviti u smislu razmišljanja o tome, nerazumijevanja, ponekad komentiranja s mojim istomišljenicima, itd. I u međuvremenu naučila veliku, veliku stvar. Poštovati slobodu izbora!

Ne tiču me se izbori drugih ljudi, ni kako ni zašto ih donose, jer imam svoje vlastite. Kada sam osvijestila vlastite izbore, shvatila sam da ne želim da moj izbor bude uplitanje u izbore drugih ljudi. Moj izbor je baviti se sobom. Mojim životom. I onim što me veseli.

Moj izbor je raditi što volim, živjeti i uživati punim plućima, i pomagati onima kojima mogu, prije svega da osvijeste vlastite izbore i kamo ih oni vode, a onda i da ih, po želji, mijenjaju.

Tek kada sam prihvatila slobodu izbora drugih ljudi, bez obzira koliko ti izbori bili drugačiji od mojih, bez obzira koliko se meni ne sviđali, osjetila sam potpunu slobodu u sebi! 

Eh, da, ona poznata mudrost kaže da što daješ to ti se vraća. Pa kako mogu biti slobodna ako se bavim izborima drugih ljudi? Kako mogu osjećati u potpunosti tu slobodu koja je svugdje oko mene, kada istovremeno ne dopuštam drugima da uživaju svoju slobodu na njihov način?

To je bila velika stepenica na mom putu rasta. I istinski vam svima želim da napravite i vi taj korak. I ako ne napravite, meni je ok. Danas mi je ok. I ako se nakon ovog teksta odlučite baviti drugim ljudima, njihovim životima i izborima, meni je to ok, jer poštujem svaki vaš izbor.

U slobodi je čarolija. Udahnite danas taj dašak čarolije. Dašak slobode. A onda birajte. Što god vam srce došapne. Ili netko drugi. Jer u konačnici nema pogrešnih izbora. Postoji samo povratna informacija. A ona se nalazi u posljedici izbora. Ako ti se sviđa posljedica tvojih izbora, uživaj! Ako ti se ne sviđa, probaj udahnuti još jednom. I ponovno odabrati… 😉

Želite li naučiti kako promijeniti situacije i vaš pogled na situacije s kojima ste nezadovoljni? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.