Kako i zašto meditirati?

Puno sam čula i čitala o meditaciji, a puno je bilo i pitanja čitatelja o tome – kako, kada, zašto meditirati… Ne čudi me, jer je to jako važna tema.

Iako sam nekad izbjegavala meditaciju u tišini (činilo mi se nemoguće smiriti um pa nisam ni pokušavala), kada sam ipak krenula, ubrzo sam shvatila da je meditacija nezamijenjiva. I tada mi je postalo jasno zašto svi, ali baš svi autori koje sam čitala i pratila prakticiraju meditaciju. Više o dobrobiti meditacije koje sam sama doživjela možete naći u ovom tekstu: Dobrobiti meditacije iz mog iskustva.

Čak i jedan Daniel Goleman, psiholog i autor meni posebno drage Emocionalne inteligencije meditira već preko 50 godina. Esther Hicks preporučuje meditaciju pod obavezno. Sjećam se kada je jedna cura na krstarenju pitala Esther Hicks što da radi kada nema vremena meditirati, a Esther joj je odgovorila: “Nemaš vremena ne meditirati.”

Bilo je jutro i ovo je bilo prvo pitanje postavljeno na radionici, a ja sam se sjetila onih dana kada nisam prakticirala čak ni jednu vrstu meditacije i nisam znala sve što znam sada. Da, sada mi je jasan ovaj odgovor. Nemamo vremena ne meditirati. Jer sve ostalo od toga kreće.

Često znam ljude pitati na coachingu imaju li vremena ujutro za osobnu higijenu. I svi naravno shvate. Imaš vremena za higijenu izvana, a što je sa unutrašnjom čistoćom? Kako to održavaš? Ono izvana se možda na prvi pogled vidi, pa ti je zato prioritet, no ono što je unutra ti doslovce kroji život, a kako se odnosiš prema tome?

Evo, vidim da sam spontano prvo počela odgovarati na pitanje “Zašto meditirati?”, a ima i smisla, jer bez zašto ni kako nije bitno. Ako želite otkriti “zašto”, odnosno ako vam moje iskustvo u tome može pomoći, svakako vam preporučujem tekst u kojem sam o tome više pisala, a  možete ga pronaći  ovdje.  A sada drugi dio pitanja…

Kako meditirati?

Ima više vrsta meditacije, čak i različitih podjela (kategorizacija), no najčešće su one s fokusom na nešto (predmet, zvuk…).

Tu vrstu i sama najčeće prakticiram, a nju spominju i iznad navedeni autori (Hicks, Goleman) i drugi. Svakome tko nema puno iskustva s meditacijom ovo bih svakako mogla preporučiti.

Kada se fokusiraš na nešto dovoljno dugo (najčešće disanje), istovremeno se “odljepljuješ” od svega što te mučilo, proganjalo ili opterećivalo tog dana. Zaustavljaš svoj unutarnji monolog. Zaustavljaš misli. Da, misli. I ovdje se mnogi najčešće zakače i kažu kako im “ne uspijeva”.

Radi se o tome da ne možeš sjesti i meditirati s ciljem da ostaneš bez misli, jer ti je upravo tada najveći fokus na mislima. A poanta je da prebaciš fokus na nešto neutralno. Zato je fokus na disanje možda najbolji način za većinu, bar na početku.

Evo nekoliko smjernica:

  1. POLOŽAJ: Izaberite ugodan položaj, koji vam najviše odgovara, s time da iz vlastitog iskustva mogu reći da je ogromna razlika između ležećeg i sjedećeg položaja. Toplo preporučujem sjedeći položaj u kojem su leđa, vrat i glava ravni, a tijelo opušteno.
  2. VRIJEME: Bilo koje vrijeme je ok, no opet iz svog iskustva znam da su mi najbolje ranojutarnje meditacije, odnosno nakon buđenja, a prije nego “započne” dan.
  3. MJESTO: Bilo koje mjesto gdje ćete se osjećati ugodno je ok, no primijetila sam da je bolje ukoliko to radite na istom mjestu, jer će vas samo mjesto asocirati na meditaciju i lakše ćete i bolje meditirati.
  4. TRAJANJE: Čitala sam da studije pokazuju učinke meditacije nakon minimalno 7 minuta meditiranja, no u praksi se najčešće preporučuje 15-20 minuta kao optimalno trajanje. Naravno, sami isprobajte i vaš osjećaj će vam najbolje reći koliko je za vas optimalno. Kod mene to ponekad traje kraće, ponekad duže, a sve ovisi o tome kako se osjećam i koliko brzo se uspijem opustiti.
  5. Bilo bi dobro da tijekom meditacije budete izolirani od buke i jake svjetlosti, barem na početku, dok ne postanete dovoljno stabilni u meditaciji, da vas vanjski podražaji ne mogu ometati.
  6. Fokusirajte se na odabrani predmet meditiranja, npr. disanje. Važno je da promatrate disanje, bez da ga pokušavate kontrolirati, odnosno jednostavno rečeno: Ne miješajte se, samo promatrajte kako se disanje odvija samo od sebe 🙂
  7. Tijekom meditacije često se znaju pojaviti misli i to je OK! Primijetite ih i vratite fokus na disanje ili na ono što ste odabrali. Ne pokušavajte ostati u stanju bez misli, jer je upravo tada najviše fokus na mislima. Kada primijetite takve misli, vratite samo fokus na disanje.

Poanta meditacije nije nikakvo postizanje stanja bez misli, prosvjetljenja, dobivanja odgovora, smjernica ni putokaza, nego jednostavno vježbanje usmjeravanja misli. (Ima, naravno raznih vrsta meditacije, no ovo je ono što ja preporučujem jer je jednostavno, a istovremeno i više nego učinkovito i sasvim dovoljno. Kasnije ćete i sami vidjeti kako budete napredovali što vam više odgovara.)

Postoji i tzv. mindfulness meditacija, koja je dosta popularna, a radi se o svjesnom promatranju misli u sadašnjem trenutku. Istovremeno se ne “uplićete” i ne vezujete u to što promatrate, nego jednostavno samo promatrate. Meni je i ova vrsta draga, i znam je ponekad prakticirati.

Zajedničko ovim vrstama je što njima vježbate vašu koncentraciju, jer istovremeno aktivirate i jačate dijelove mozga koji su zaduženi za usmjeravanje pažnje pa vam je bolja i koncentracija, tijekom dana lakše usmjeravate misli i svjesniji ste, odnosno primjećujete ih brže.

Zanimljivo je da vježbom usmjeravanja pažnje jačaju oni dijelovi mozga koji upravljaju amigdalom (koja je odgovorna za reguliranje emocionalnih reakcija kao što je strah, stres…), pa zato mnogi primijete nakon čak i kraćeg razdoblja prakse meditacije značajno smanjenje stresa.

Nadam se da vas je ovaj tekst potaknuo na meditaciju, jer zaista preporučujem ovu metodu kao nezamjenjivu kada je rad na sebi u pitanju. Također se nadam da ste dobili odgovore na pitanja koja ste imali, a ukoliko imate još bilo kakvih pitanja vezanih uz ovu temu slobodno ih postavite u komentarima.

Želite li naučiti više o meditaciji? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

3 thoughts on “Kako i zašto meditirati?

  1. Ljiljana mirkovic says:

    Molim Vas, da li bi mi objasnili, da li vremenom se dodje u meditativno stanje, što znači i što se u stvari dešava. To sam pitanje postavila i slala na više adresa , ali nisam odbijala odgovore. Mediteram tri godine, fokusira se na disanje ili na neku riječ, ako što je mir, mudrost…. zaista osjećam se jako smireno, nekako mirnije, svjesnije, razumnije. Medjutim, zagonetka mi je to MEDITATIVNO STANJE! Zahvalan ni bila da mi odgovorite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.