Mali korak do velike promjene

Promjena. Puno pričamo o tome. Puno toga želimo. Puno toga želimo da je drugačije. Pa onda shvatimo da prvo mi trebamo biti drugačiji (ili ne shvatimo, samo nam se čini da smo shvatili). Pa odlučimo nešto mijenjati. Kod sebe, ako smo ovo prethodno shvatili. Ili kod drugih, “vani”, ako nismo. Pa se nakon nekog vremena umorimo. Nije lako mijenjati druge kad se oni ne žele mijenjati, zar ne? A kako ide s mijenjanjem sebe?

Često bi mijenjali druge, iako oni to ne žele, a koliko je to nemoguća misija znat ćete ako se samo sjetite koliko ste se vi puta zaista željeli promijeniti, pa je opet bilo teško. No, da li je zaista tako teško?

Gledajući unatrag na moje osobno iskustvo i promjenu, sjetila sam se nečeg što sam učinila prije desetak godina. Prestala sam gledati vijesti i općenito pratiti TV/radio program. Jedna od najboljih odluka.

Shvatila sam koliko je važno čime hranimo naš um. Shvatila sam koliko je važno ono čemu pridajemo pažnju. I jednostavno, ugasila TV. Dosta. Ja biram, zar ne?

“Garbage in – garbage out”. Sigurno ste čuli za to. Zar onda nije logično da će vas biranje praćenja sadržaja koji su uznemiravajući, negativni, strahoviti dovesti do istog raspoloženja i počet ćete više misliti o takvim temama, više pričati o tome (jer vam je um time zaokupljen), više se osjećati tako, a onda više toga i privlačiti? Jer da, odjednom ćete u vašem okruženju vidjeti više toga.

Znate kad ste ono razmišljali da kupite određeni auto, i odjednom ste svugdje vidjeli baš taj auto? Kao da ih je odjednom više na cesti, na parkiralištu, svugdje. Razlog za ovo leži u činjenici da je naša percepcija iskrivljena, i vidimo uvijek više ono na što smo fokusirani i o čemu razmišljamo. A onda kada toga vidimo više, još više o tome mislimo i pričamo… I još više toga primjećujemo. 

Nevjerojatan je utjecaj medija i vijesti na ljudski um. Ako ste već učinili isto što i ja, i prestali pratiti vijesti, znate o čemu pričam. Ako niste, probajte! Mjesec dana bez vijesti. Primijetit ćete odjednom višak vremena. Ono čega se čini da uvijek nedostaje. I tada to vrijeme možete ispuniti sadržajima koje vi svjesno birate. Tada možete birati hraniti um onime čega želite vidjeti više…

Da, to je mali korak. A donijet će vam ogromnu promjenu. I ako vam se čini ipak teško poduzeti taj mali korak, i ako vam se ne čini uopće malim, pitajte se što time dobivate. Što dobivate gledanjem sadržaja koji vas uznemiravaju? Gledanjem vijesti koje su prepune negative? Da li je zaista lakše nastaviti to gledati, i ostati tu gdje jeste, ili ispuniti to vrijeme nečim što volite, obožavate, što vas ispunjava i usrećuje…? Vi birate.

Želite li promijeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite li naučiti kako prihvatiti i slušati sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

2 thoughts on “Mali korak do velike promjene

  1. Branka says:

    Upravo radim jedno veliko čišćenje jer sam shvatila koliko vremena gubim na internetu. Prvo krećem od Facebooka jer sve bitno što pratim i korisno uglavnom je na youtubeu ili instagramu i slično. Upravo brišem svoj nalog…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.