Zablude zakona privlačenja

Da ne bude zablude oko samog naslova, ne radi se o zabludama vezanim uz zakon privlačenja, nego uz razumijevanje i primjenu nekih osnovnih univezalnih pravila a na koja često nailazim kod ljudi koji rade na sebi i koji mi dolaze na coaching.

Ako ste zbunjeni od svih tih silnih informacija koje možete naći posvuda, koje se ponekad čine i oprečne i dvosmislene, ako vam nije jasno zašto, unatoč tome što vam se čini da sve razumijete, primjena nekako “šteka” i rezultati nisu ono što ste očekivali, ili jednostavno imate upitnike u glavi na koje želite odgovor, onda je ovo tekst za vas 🙂

Koje su to najčešće zablude? Evo nekih koje sam ja primijetila:

1.  Sve je do misli

Iako je važno što mislimo, jer to je ono što uglavnom određuje i kako se osjećamo, ako se zadržimo samo i isključivo na mislima, sigurno nas to neće dovesti do promjena i rezultata.

Promjena kreće velikim dijelom i promjenom načina razmišljanja, odnosno pogleda na stvari, no kada to uistinu promijenite, i vaše će djelovanje biti drugačije. I vaše emocije će biti drugačije. Ukoliko se samo zadržite na mislima, veliki su izgledi da ni njih zapravo niste promijenili (iako vam se možda čini da jeste), jer onaj tko razmišlja drugačije, on se i osjeća, a i govori i djeluje drugačije… A tada se promjena događa.

Ovome sam nebrojeno puta svjedočila u coachingu klijenata – kada se vi promijenite, i vaši postupci postaju drugačiji, no bitno je da promjena krene iznutra prema van, tj. da ne krenete od ponašanja, nego od pogleda na stvari i razmišljanja.

2.  Moram uvijek biti pozitivan

Ne samo da ne morate uvijek biti pozitivni, nego je to praktički skoro nemoguće. Poanta rada na sebi, barem onog kojim se ja bavim, nije imati uvijek osmijeh na licu i živjeti savršeno savršen život, nego naučiti se nositi sa svime što život donosi, zatim otkriti i ići prema onome što zaista želimo te se osloboditi prepreka i uvjerenja koja nam stoje na tom putu. To je ono na čemu radim s ljudima.

Hinjenje lažne pozitive neće pomoći, naprotiv, ako mislite da trebate biti pozitivni, a znate da niste, sami ste sebi natovarili nepotreban teret na leđa.

3.  Ne trebam poduzeti nikakvu akciju

Je li dovoljno samo “raditi na sebi” (što god vam to podrazumijeva) bez poduzimanja ikakve akcije koja se konkretno odnosi na pojedine ciljeve?

Ovo pitanje često čujem, no ono na što želim ukazati je što leži u pozadini tog pitanja. Jeste li došli na ovaj svijet da biste vegetirali, kao biljka? Što je loše u samoj akciji?

Vjerujem da ne postoji nitko na svijetu tko ne želi raditi nikad ništa, no jako su česta uvjerenja da je rad težak i naporan, da moraš raditi ono što ne voliš itd., i rado radim s ljudima na promjeni tih uvjerenja, jer sam ih i sama promijenila, a i mnogi klijenti s kojima sam radila. Kada ta uvjerenja promijenite, onda vam neće biti cilj izbjegavanje akcije, već ćete i u njoj uživati, jer će to biti ono što zaista volite. Kao što ja uživam sada pišući ovaj tekst 🙂

4.  Ne treba ništa planirati

“Sve je kako treba biti.”, “Što se treba desiti, desit će se.” i slično. Vjerujete li u to? Ja čak ni ne znam što točno ljudima ove (jako općenite) rečenice zapravo znače.

Iako se slažem da je sve kako treba biti – sada, jer jest, i nemam baš previše (mudrog) izbora osim to i prihvatiti, također znam da na ono što mi dolazi sutra imam itekako utjecaja.

Ne možemo sve planirati i sami planovi se često izjalove, no imati nekakav okviran plan, smjer, kamo zapravo ideš, te ponekad i konkretnije (kada npr. kupuješ ili gradiš novu kuću, seliš se u drugi grad i sl.) može dapače biti jako koristan.

Nema ništa loše u planiranju, no budite dovoljno fleksibilni da te iste planove ažurirate i mijenjate kako koračate putem prema cilju i dolazite do novih saznanja 🙂

5.  Ne pričaj o bolesti, jer ćeš se razboljeti

Vidjeli ste sigurno ljude koji stalno pričaju o bolesti, a zdravi su, dok neki drugi čini se nikad nisu ni izgovorili tu riječ, a stalno su bolesni.

Riječi nemaju toliku moć, koliko ono kako se većinu vremena osjećate, kako živite, jeste li u strahu i konstantnom grču i stresu ili vedri, veseli, opušteni… itd, te koliko ste općenito zadovoljni i ispunjeni vašim životom.

Naravno da ukoliko bolest postane jedino o čemu svakodnevno pričate, još i ako ste u strepnji da ćete se i sami razboljeti, sam stres i briga kojom se time hranite svakodnevno, oslabit će vaš organizam i veće su šanse da ćete i dobiti neku bolest. No, nikad nije samo do riječi.

6.  Izbjegavaj negativne i problematične ljude

Način na koji ja radim na coachingu je da pomažem ljudima da spoznaju što je to što zaista žele, kakvi oni žele biti i kakve ljude žele imati oko sebe. Ali prvenstveno kakvi oni žele biti.

A kada to shvate i postignu, onda nema potrebe za izbjegavanjem nikoga, onda jednostavno biraju više vremena posvetiti ljudima koji im se sviđaju, a manje onima koji im ne odgovaraju. Ne zato što nešto izbjegavaju, nego zato što svjesnije žive onako kako žele i donose odluke koje ih u tome podržavaju.

7.  Ignoriraj “sada”, fokusiraj se na “što želim da bude”

Jedna od najvrijednijih tehnika koju sam naučila je kako se vratiti u sadašnji trenutak, biti svjesniji i prisutniji, a sve veća popularnost mindfulnesa te raznih vrsta meditacije govori u prilog tome kako su mnogi prepoznali korist bivanja u “sada”.

Nema ništa loše u usmjeravanju pažnje na željeno, na budućnost, na viziju, dapače, no jedno ne isključuje drugo.

Ako čarobna formula postoji, onda je ona sadržana u optimalnom balansu između bivanja u “sada” i fokusa na viziju u budućnosti. 

8.  Ako živim u skladu sa zakonom privlačenja, imat ću savršen život

Formula za “savršen život” ne postoji, jer takva idealizirana slika života, oslobođena od svega nepoželjnog, niti postoji niti je ono što bismo zaista željeli.

Koliko god nam se, pogotovo u fazi nekih teških životnih situacija, čini da bi nam bilo ljepše kad bi nam se samo lijepe i željene stvari dešavale, zapravo čim malo bolje razmislimo ne želimo da nam život bude ispunjen samo superlativima i da na sve strane vidimo i doživljavamo samo ono što nam se sviđa.

Želimo svu puninu iskustva, želimo slobodu biranja, a kako su i ukusi različiti, raznolikost je itekako poželjna. Ponekad nam baš iskustva suprotna od željenog “otvaraju oči” i bolje shvaćamo što želimo. Ponekad nam teške životne situacije budu velika odskočna daska za rast i napredak, i kada gledamo unatrag, ne samo da ne vidimo to iskustvo kao loše, nego itekako korisno.

Vjerujem da postoji nešto korisno u svakom iskustvu koje proživljavamo, i da je tu s razlogom. Na coachingu, između ostalog, pomažem ljudima da i sami to vide. I tu se promjena dešava, iz nesklada u sklad.

Želite li promijeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite li naučiti kako prihvatiti i slušati sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

2 thoughts on “Zablude zakona privlačenja

  1. Nina says:

    Coaching s tobom mi je vrh. Kako me “prokužiš” svaki put, opustiš me, digneš. Znala sam ti doći u svakakvim stanjima, al uvijek sam od tebe odlazila, mirna, zadovoljna i sa novim spoznajama koje bi mi taaako sjele❤️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.