Jeste li slobodni?

Jeste li slobodni? Smatrate li da slobodno živite vaš život, onako kako želite ili vas nešto u tome ipak sprečava? Ako niste slobodni i ako vas nešto sprečava, što je to?

Prvi korak promjene bilo koje situacije je osvještavanje. Prvo trebamo osvijestiti da imamo problem, prepreku, ili nešto što nam se ne sviđa i što želimo mijenjati. A tek kada to osvijestimo, možemo poduzeti određene akcije da to i promijenimo i krenemo u željenom pravcu.

Koja je sljedeća akcija nakon što ste osvijestili da ne živite potpuno slobodno? Napišite što vas sprečava u tome. Koja je prepreka u pitanju? Napišite! (ako je vaš odgovor bio da živite slobodno i da ne postoji nikakva prepreka, onda ovaj tekst nije za vas.)

A sad kada ste to zapisali, preuzmite odgovornost! Da, odgovornost. To znači da trenutna prepreka je samo trenutna okolnost, a na vama je da odredite pravac u kojem ćete ići bez obzira na prepreku.

To je kao kad plovite i upravljate brodom, pa se pojave veliki, snažni valovi. Oni mogu usporiti plovidbu, mogu vas navesti da zaokrenete brod i malo drugačije navigirate, no vi ste i dalje za upravljačem. Vi, ne valovi. Oni su samo uvjeti. A vi navigirate kroz njih.

Kad je sloboda u pitanju, jedno je pitanje koje vam može pomoći raskrinkati zablude: Ako nemate dovoljno slobode, tko vam ju je oduzeo? I da li je to zaista tako?

Nitko nam ne može oduzeti slobodu, jer ona počinje i završava u našim mislima. A nitko, baš nitko ne može umjesto nas misliti naše misli.

Zašto se onda često osjećamo ne-slobodni? Navike, obrasci, uvjerenja, prošlost… Povjerovali smo u misli koje kažu da ne možemo biti slobodni. Povjerovali smo da postoje ograničenja našoj slobodi. Povjerovali smo da je nešto izvan nas jače od nas i da nam to nešto može oduzeti slobodu…

I što sad, kada ste to osvijestili i preuzeli odgovornost? Poduzmite nešto! Poduzmite barem jedan korak koji će vas voditi u smjeru više slobode. Ne treba biti ništa veliko ni značajno. Mogu biti i sitnice koje vas vesele. A možete za promjenu i samo malo promijeniti pogled na slobodu i “prepreke” i ubrzo shvatiti da prepreka baš i nema. Da postoje samo naša uvjerenje, tj. misli kojima vjerujemo da su istinite, i da ih možete promijeniti. I to je sasvim dovoljno.

Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

One thought on “Jeste li slobodni?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.